Hlavní obsah

Fotbalisté zahájili přípravu na šampionát

PRAHA

Tři týdny dělí české fotbalisty od úvodního zápasu na evropském šampionátu v Portugalsku, mužstvu už ale pondělním odpoledním tréninkem na Strahově začala závěrečná příprava. V úterý dopoledne pak odletí reprezentanti na sedmidenní soustředění do rakouského Seefeldu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

"Vaniak je zatím jediným hráčem, který čeká na telefonu," řekl před startem přípravy fotbalové reprezentace kouč Karel Brückner.

Článek

V průběhu pondělí se trenéru Karlu Brücknerovi hlásilo na srazu v hotelu Praha třiadvacet pozvaných hráčů. Oběd ještě nestihli brankáři Antonín Kinský a Petr Čech, ale večer už byl národní tým až na jedinou výjimku kompletní.

Teprve v pátek se v Seefeldu připojí monacký Jaroslav Plašil, kterého ve středu večer čeká finále Ligy mistrů.

Nedvěd pozval tým na večeři

Oficiálnímu srazu předcházela kapitánem Pavlem Nedvědem organizovaná večeře. "Nebylo to povinné, někteří kluci ještě v neděli hráli ligu, takže přišel, kdo mohl," líčil Nedvěd, který udělal pro spoluhráče z reprezentace večeři podobně jako před časem v Juventusu.

"Bylo to takové poděkování, protože i oni mají velkou zásluhu na Zlatém míči, který jsem získal za rok 2003," říkal kapitán, který spoluhráče a realizační tým pozval do příjemného prostředí klubu na Novotného lávce.

Hráči navíc přebírali vybavení pro šampionát, což obnáší nejen sportovní oblečení a obutí od firmy Puma, ale také společenské oděvy značky Stones. Na programu bylo i propagační fotografování.

Jiránek jel domů

V pondělí ráno však mužstvo opustil Martin Jiránek, kterého přepadly břišní bolesti. Po lékařském vyšetření a infuzi dostal volno a do domácího ošetření si ho vzala jeho přítelkyně a modelka Diana Kobzanová. Ta ho přiveze ráno na sraz před odletem.

"Nejedná se o nic vážného," konstatoval kouč Karel Brückner s tím, že Pavel Nedvěd a Tomáš Rosický jsou po virózách už v pořádku.

Jen Vladimír Šmicer si stále léčí koleno. "Není to úplně dobré, ale doufám, že o šampionát nepřijdu," říkal s obavou v hlase liverpoolský záložník, s nímž počítá trenér na levou stranu.

"Bylo by to nepříjemné, ale i to se stává. I proto nás jede do Seefeldu čtyřiadvacet. Zatím jsem domluven jen s Martinem Vaniakem, že bude na telefonu pro případ zranění některého brankáře. Po vyhodnocení zdravotního stavu uvidím a spojím se případně s dalšími hráči," dodal kouč.

Trénink podle únavy

Soustředění v Seefeldu bude mít pro reprezentanty různý charakter. "Hráči za sebou mají různý stupeň vytížení. Třeba Baroš nehrál skoro měsíc, jiní končili až teď v neděli. Máme to rozdělené přibližně do tří skupin. Někdo bude mít těžší zátěž, jiní lehčí, na konci soustředění a pak hlavně doma by se už všechny skupiny měly sladit. Počítáme nejen s kondiční přípravou, ale i nácvikem herních situací a odlehčenou formou tréninku, jako je třeba nohejbal," nastínil Brückner, co jeho svěřence čeká.

Na závěr soustředění se v neděli večer utkají reprezentanti s výběrem rakouské třetí ligy a v úterý dopoledne se vrátí domů. Už ve středu 2. června je čeká na Letné přípravné utkání s Bulharskem a celý blok přípravy zakončí další zápas v neděli 6. června v Teplicích proti Estonsku.

"To jsem vybral proto, že hraje podobným stylem jako náš první soupeř na šampionátu Lotyšsko," vysvětlil volbu soupeře kouč.

Reklama

Související témata: