Hlavní obsah

Reprezentanti jsou z míčů pro Euro rozpačití

SEEFELD (Rakousko)

Na šampionátu v Portugalsku se bude hrát s novými míči Adidas, které nesou název Roteiro. Stříbřité balóny s černými pruhy připomínají spíš dělové nebo trestanecké koule. Při dopadu vydávají zvláštní mlaskavý zvuk a létají si, jak je napadne. Těžkou hlavu z nich mají hlavně brankáři.

Článek

"Nové míče? Jsou jako z opičí kůže. Divně skáčou, pořád lítají, ale jsou tvrdé a nepružné. Vůbec nedrží u nohy. Pumy, které jsme používali, seděly jak přilepené. Tyhle jsou strašně divoké. Když vystřelíte, tak to tedy letí, že se gólmani nestačí divit... Jenže vystřelíte třeba jen třikrát za zápas a co těch zbývajících devadesát sedm procent utkání. To je horší," kroutil hlavou nad novými míči trenér Karel Brückner.

"Pro nás to je dobré. Chce to balón trefit a brankář s ním má starosti, létají hrozně rychle," liboval si nejlepší ligový kanonýr Marek Heinz, ale přidal, že brankáře jeho mužstva je mu líto... "Však se jich zeptejte."

Blažek: Ty míče se nám snad vysmívají

Jaromír Blažek Roteiru nemůže přijít na chuť: "Nové míče Nike, které máme ve Spartě, létají hodně rychle, ale rovně. Tyhle balóny jsou nevyzpytatelné. Hlavně při střelách z větší vzdálenosti. Ve vzduchu plavou, uhýbají, takže se těžko odhaduje, kam přesně zamíří. Jako by se nám vysmívaly. Paradoxní je, že při střelách zblízka se chytají lépe. Co naděláme, musíme si zvyknout. Je jasné, že obecně se chce, aby padalo víc branek, tak se tomu výrobci přizpůsobují."

Tomáš Rosický je vyhlášený technik a mistr cizelérských přihrávek i střel. Jemu nový míč docela vyhovuje. "Když ho dobře trefíte, tak letí parádně rychle a ještě si plave. Cíl ale trefí. Když ho ovšem nakopnete špatně, je z toho hrozná šmudla. Mně osobně tenhle míč nevadí. Zkoušel jsem s ním různé technické věci a šlo to. Pro gólmany to však musí být hodně nepříjemné," usmíval se. Asi už věděl, jak si je bude vychutnávat.

Reklama

Související témata: