Hlavní obsah

Bez Nedvěda musí reprezentace pozměnit herní styl

PRAHA

Měla to být jen krátká epizoda, kdy se český fotbalový tým bude muset obejít bez Pavla Nedvěda. Po přípravě s Řeckem a úvodní kvalifikační bitvě s Nizozemskem však nejlepší fotbalista Evropy s národním mužstvem definitivně skoncoval. Smířen s trvalou absencí bývalého šéfa tak musí trenér Karel Brückner složit sestavu pro sobotní duel s Rumunskem.

Článek

Reprezentace vstoupí do utkání s lídrem skupiny se zálohou, která je v porovnání s ME dost rozcupována. Přitom všichni se shodují, že jde o klíčový zápas. Kromě Nedvěda totiž chybí ještě zraněný Poborský, mimo hru je Šmicer, jenž byl v Portugalsku alternací právě za Nedvěda, a v neposlední řadě Plašil, dravý mladíček na pravou stranu. Základní sestava se tak otvírá pro Sionka, Heinze, Skácela či Vachouška.

"Musíme si s tím poradit. Už jsme to zažili v Nizozemsku, takže to není až tak nová situace," říká Karel Brückner. Nevylučuje, že v boji o MS v Německu může při absenci tak silných hráčů dojít k jistým taktickým úpravám.

"Bylo zázrakem, jak dlouho držela základní sestava s minimálními zásahy. Teď lze tedy očekávat korekci herního stylu," připouští trenér, jemuž se hodně ulevilo, když se uzdravili Rosický s Galáskem.

Hráči se Nedvědovy absence neobávají. "Když se podíváme na zápas v Nizozemsku, herně jsme nepropadli. Výkon byl solidní, jen góly chyběly," přemítá brankář Petr Čech. "Možná nám chyběla Pavlova kreativita, ale rozhodně jsme nezklamali. Holanďané ještě dnes mluví o tom, jaké měli štěstí," tvrdí záložník Tomáš Galásek, nový kapitán mužstva.

Vůdčí typy prý jsou

Nahradit Nedvěda na hřišti, byť jeho kvality a schopnosti jsou jedinečné, zřejmě fotbalisté zvládnou, složitější však bude zastoupit jeho vůdčí schopnosti. "Vůdčí typy v týmu jsou," nepochybuje však Brückner.

"Takový borec jako Méďa je jen jeden. Byl to tahoun. Ale určitě to dřímá i v někom z nás," přesvědčuje Tomáš Ujfaluši. "Není pochyb, že je to obrovská ztráta. Byl unikátní v tom, jak dokázal mužstvo vyburcovat, strhnout svým nadšením. Až čas ukáže, jak nám chybí a jestli ho dokážeme nahradit. Teď se hlavně nesmíme nechat rozházet tím, co se kolem celé situace strhlo," nabádá Galásek.

Reprezentanti mají pro Nedvědovo rozhodnutí pochopení. "Nikdo nenechal Pavla vyjádřit, taková kauza to vůbec nemusela být," míní Čech. "Respektuji jeho volbu a plně ho chápu. Tlak veřejnosti, klubu...," přitakává Galásek.

"Po euforii z Portugalska všichni čekali, jak kvalifikaci rozjedeme. Tlak je hodně velký. Do toho všechny ty spekulace. Vítězstvím smažeme všechny debaty," burcuje obránce Marek Jankulovski.

Reklama

Související témata: