Hlavní obsah

Štajner si v Irsku zahraje na Rosického, kouč Bílek chce vidět v akci i další adepty na EURO

PRAHA

Přípravná fáze mise EURO 2012 začíná. Fotbalová reprezentace se v pondělí sešla v Praze, odkud v úterý vyrazí do Dublinu ke středečnímu duelu s Irskem. Bude to první a zároveň poslední utkání před tím, než trenér Michal Bílek nominuje kádr pro závěrečné soustředění před letošním šampionátem. Zajímavé třeba bude, jak si liberecký Štajner povede jako náhrada za zraněného Rosického.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Jediným novicem v národním týmu je plzeňský obránce Rajtoral, který nahradil zraněného Pospěcha. Štajner s Limberským pak dodatečně nahradili zraněné Rosického s Hubníkem, oba se vracejí po roce. I z toho je patrné, že kouč s žádnými experimenty nepočítá a spoléhá na kompletní tým, který se z baráže na mistrovství Evropy probojoval.

„Neříkám, že všichni nominovaní stoprocentně pojedou také na EURO. K mistrovství Evropy však mají nejblíž," avizoval Michal Bílek. „Stále přicházejí v úvahu i další, třeba Suchý, Matějovský, Holek, Vacek či Kozák. A samozřejmě Necid a Pospěch – až se oba uzdraví. Na šampionát může jet 23 hráčů a ještě nevím, kolik jich vezmeme na závěrečnou přípravu."

Všechno zlé může být pro něco dobré. Štajner s Limberským se mohou na poslední chvíli ukázat. "Jirku Štajnera nemusím zkoušet, je to hráč podobný Rosickému. Dlouhodobě podává kvalitní výkony, stejně jako Limberský. Dlouho jsem neviděl zahrát krajního obránce tak skvěle, jako se předvedl on na Schalke," poukázal Bílek.

Irové jsou také účastníkem šampionátu v Polsku a na Ukrajině. Zatímco Češi mají relativně hratelnou skupinu s Ruskem, Řeckem a Polskem, svěřence italského kouče Trapattoni čeká těžká šichta se Španělskem, Itálií a Chorvatskem. V nominaci Irů jsou všechny opory v čele s Robbiem Keanem.

Soupeř nás prověří vepředu i vzadu, těší Bílka

„Je to kvalitní soupeř, který má řadu individualit především v ofenzivě. Keane, Duff, McGeady – ti všichni naši defenzivu určitě prověří. A protože mají kompaktní i obranu, bude to náležitý test také pro naši ofenzivu," těší se Bílek.

Sraz před Irskem je zároveň první akcí po postupu na šampionát, který reprezentanti cestou z Černé Hory svérázně oslavili roztrháním obleků. „Ještě si sedneme a něco si k tomu řekneme. Napsalo se o tom však už dost a my se chceme dívat hlavně dopředu. Obleky už máme nové, hráči si je uhradili, a dvoumiliónová pokuta je zaplacena," poukázal manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

Večer se mužstvo od 20:00 zúčastní na Žofíně vyhlášení ankety SAZKA Fotbalista roku 2011, slavnostní večer vysílá od 22:00 ČT1.

Reklama