Hlavní obsah

Kat Slováků Lafata: Snad dostanu od Bílka šanci častěji

Popravil Slováky! Dlouhou dobu útočníka Davida Lafatu trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek přehlížel. Jablonecký kanonýr sice na domácí scéně zářil, jenže v elitním českém výběru jen paběrkoval. Ve středeční přípravě v Olomouci proti Slovensku při řadě absencí dostal šanci od první minuty. A soka setnul dvěma góly. „Necítím žádnou satisfakci," tvrdil jednatřicetiletý borec po vítězství 3:0.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Lafata se raduje z branky, kterou vstřelil do slovenské sítě.

Článek
Fotogalerie

V lize jste už delší dobu zářil. V předminulé sezóně jste dal devatenáct gólů, v minulé pětadvacet a nyní během čtrnácti kol máte na kontě deset tref. Přesto jste starty v českém dresu sbíral po minutách. Nastoupil jste teprve popáté v základní sestavě. Cítíte satisfakci?

Ne. Takhle svoji bilanci ze zápasu se Slovenskem neberu. Jsem vážně rád za šanci. Myslím, že jsem ji využil. Těší mě místo v základní sestavě, dva góly a vítězství. Ale neberu zápas z osobního hlediska.

Vážně vás ani trošku nenaplnila euforie, že jste trenérovi ukázal, jak bylo nezasloužené vaše věčné vysedávání na lavičce?

Spíše cítím radost. Vždy jsem rád jezdil na sraz. Je to pro mě čest být v národním mužstvu. Čekal jsem na svoji šanci a dočkal se. Nicméně je třeba vidět, že jsem zúročil práci celého týmu.

Řekl jste si dvěma góly do slovenské sítě o výraznější vytížení při dalších reprezentačních srazech?

Těžko se mi to hodnotí, to musí jiní. Budu se opakovat. Já se snažil šanci využít. Jsem rád, že to vyšlo. Je jasné, že doufám v pravidelnější starty. Snad teď dostanu šanci častěji. Další zápas je však až v únoru. Bude záležet, jestli budeme všichni zdraví. Nepředbíhejme. Každopádně platí, že stát na trávníku v zahajovací sestavě při české hymně je pro mě jako fotbalistu úplně největší zážitek.

Jablonecký trenér Kotal říkal, že jste se do klubu po reprezentačních akcích vracel bez formy. Nyní bude vše v pořádku?

On si myslí, že nemám během reprezentace takové zatížení, abych nevypadl z rytmu. Nyní snad bude s mojí bilancí spokojený. A já doufám, že se mi bude v jabloneckém dresu v neděli v Olomouci při lize dařit stejně jako při středeční bitvě se Slovenskem (směje se).

Snižuje význam dvou gólových zápisů fakt, že šlo jen o přípravu nikoliv kvalifikaci?

V mých očích rozhodně ne! Pro mě je každý start dobrý. Jsem rád, že se mi utkání se Slovenskem povedlo.

V kádru bylo devět hráčů, kteří dosud neodehráli za národní mužstvo ani minutu. V čem byl největší rozdíl ve výkonu českého týmu proti předešlým podzimním bitvám?

Vedli jsme o dva góly po šesti minutách. Něco takového jsme předvedli naposledy s Řeckem na mistrovství Evropy. I tehdy nám začátek vyšel skvěle. Pak se hraje každému mužstvu lépe. Snadněji. Od vydařeného vstupu se vše odvíjelo. Nejprve jsem využil centr od Gebre Selassieho, pak mě vlastně Krejčí nastřelil. Ale i takové góly se počítají. Štěstí přeje připraveným. My připravení byli a šli jsme za vítězstvím, které bylo nepochybně zasloužené.

Podcenili vás Slováci? Bylo z nich cítit až přehnané sebevědomí?

Do hlav jim nevidím. Nechci mluvit za ně, ale je pravda, že nám nechali dost prostoru.

Napadlo vás po zápase, že jste paradoxně dost možná zachránil trenér Bílka, který vám nevěřil?

(Směje se). Já s trenérem neměl problém. My jsme na hřišti, abychom hráli a snažili se vyhrát. Proti Slovensku to ukázali. Co se děje v zákulisí, neovlivňujeme.

A vnímal jste přípravu se Slovenskem i tak, že bojujete za setrvání trenéra Bílka na lavičce národního mužstva?

Se spoluhráči jsme se o tomhle vůbec nebavili. My přece o obsazení postu trenéra nerozhodujeme. Na sraz přijelo tentokrát mnoho nových kluků, kteří chtěli mít dobrý vstup do národního mužstva, což se pozitivně promítlo do našeho výkonu. Mladí jsou hladoví po úspěchu a patřičně svoji touhu na trávníku předvedli.

Reklama

Související témata: