Hlavní obsah

Mladá krev zachraňuje 'repre', míní fotbaloví experti. A ukončete lynč na Bílka, vyzývá Rada

Praha

Česká fotbalová reprezentace zakončila letošní kalendářní rok středeční výhrou nad Slováky 3:0 a to znamená, že do dalších kvalifikačních bojů půjde pod vedením hlavního trenéra Michala Bílka. Fotbaloví experti, které po zápase oslovil Sport.cz, se shodují na dvou věcech - v týmu se chytlo několik nováčků, ale výsledek nelze přeceňovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva David Lafata, Ladislav Krejčí, Vladimír Darida a vzadu Bořek Dočkal se radují z gólu. Tito hráči patří k budoucnosti národního týmu.

Článek

„Podali jsme dobrý výkon, Slováci mě zklamali neskutečným způsobem, hráli úplně bez zájmu," byla první slova trenéra Františka Straky k hodnocení zápasu. „Výkon národního týmu byl dobrý, ale nelze to přeceňovat. Až přijede v březnu Dánsko, bude to úplně jiný zápas," myslí si kouč Slavie Petr Rada.

Slováky popravil dvěma rychlými góly jablonecký útočník David Lafata. „Měl velkou motivaci, asi se cítil právem v národním týmu nedoceněný. Z ligy víme, že má čich na góly a proti Slovákům to potvrdil," potěšilo trenéra Vlastimila Paličku. „Ukazuje se, že máme hráče, kteří jsou schopni se o místo poprat a mají kvalitu," podotkl Straka.

Mladá krev útočí

Na podzim měl český národní tým velké problémy v ofenzivě. V pěti zápasech od červnového ME v Polsku vyšli svěřenci trenéra Michala Bílka hned čtyřikrát gólově naprázdno. Až v říjnové kvalifikaci proti Maltě zaznamenal národní tým tři trefy, které zopakoval i v přípravě se Slovenskem.

Zasloužili se o to především nováčci, nebo hráči, kteří toho za reprezentaci mnoho neodehráli. „Nechci snižovat výkon našeho týmu, bylo to dobré. Nováčci ukázali, že se chtějí o svou šanci poprat a to je pozitivní. Mladá krev chce hrát za národní tým, nosit reprezentační dres," potěšilo Straku. „Včerejšek ukázal, že se nemusíme o budoucnost reprezentace tak obávat. Jsou připraveni mladí, draví a hladoví hráči, kteří už mají něco za sebou," dodal Palička.

„Všichni nováčci se snažili podat maximální výkon. Dočkal dal krásný gól, je vidět, že v Norsku hraje v pohodě a v klubu má významnou roli. Lafata potvrdil pověst kanonýra. Takový Ordoš dokáže zpracovat míč, má přehled, dokáže rozehrát. Celý tým hrál také velmi dobře dozadu, to bylo také nesmírně důležité," shrnul pozitivní monety František Straka.

Podle slávistického kouče Petra Rady je klíčové, aby se mužstvo v příštím roce před kvalifikačními zápasy připravovalo v pozitivní atmosféře. „Výkon byl dobrý, přestože Slováci k zápasu asi nepřistoupili tak, jak se čekalo. Už by ale mělo skončit veškeré to lynčování, hon na Bílka, podpis různých petic... Hráči se musí připravovat v klidu. Kvalifikace nebude jednoduchá a hned zápas s Dánskem bude diametrálně odlišný, než duel se Slováky," uzavřel Rada.

Reklama