Hlavní obsah

Brückner si dal za EURO patnáct miliónů

PRAHA

Částku 160,5 miliónu korun rozdělil trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner mezi hráče a realizační tým, kteří se podíleli na zisku bronzu z ME v Portugalsku. Stejná částka z celkového výdělku za účast na EURO pak skončila ve svazové pokladně. Brückner si přidělil 15 miliónů a polovinu dal devíti nejlepším hráčům.

Článek

"Předem bylo s hráči a trenérem dohodnuto, že od celkového výdělku budou odečteny náklady na šampionát. Částka, která zůstane, pak bude vydělena dvěma. Rozdělení peněz mezi hráče a realizační tým je podle domluvy věcí trenéra," řekl Právu šéf reprezentace Vlastimil Košťál, který jako jediný z osmatřicetičlenného realizačního týmu nedostal ani korunu, protože sám se odměny předem vzdal.

Kouči náleží dvojnásobek

Částky, týkající se příjmů, výdajů a rozdělení výdělku mezi hráče, zveřejnil ve svém prosincovém čísle měsíčník Hattrick. V kolonce příjmů je celková suma 378 180 000 korun, z nichž tvoří 355,28 mil. peníze od UEFA a 22,9 mil. od sponzorů. Výdaje činily 56,852 mil. korun a je v nich zahrnuto vše, co se týkalo pobytu české reprezentace na šampionátu.

Počínaje inspekčními cestami přes letecké speciály, veškerý materiál až po tu nejvyšší, kterou je 24,105 mil. korun za ubytování v luxusním hotelu Penha Longa. "Hráči souhlasili s tím, že si na pobyt vlastně přispějí sami, protože o poměrnou část za ubytování přijdou," připomněl Košťál. Čistý zisk tak vychází na 321 327 791 Kč a ten byl vydělen dvěma.

Předem bylo s hráči domluveno, že Brückner určí klíč, podle něhož peníze rozdělí. Spekulace, že jedním z důvodů Pavla Nedvěda, proč nebude dále reprezentovat, byl způsob rozdělení odměn, Karel Brückner odmítá: "Nesmysl. Vždyť s Nedvědem a Poborským jsem vše konzultoval." Karel Poborský k tomu Hattricku řekl: "Konzultovali jsme jen systém rozdělení hráčů do jednotlivých skupin. Hlavně to, kdo by měl patřit do té nejvyšší."

Rozdělení je vnitřní záležitostí týmu

Nad tím, že si dal Brückner nejvyšší částku, se nikdo nepozastavil. "Proč také. Tak to bylo domluveno a smluvně zakotveno. Hlavní trenér bere dvojnásobek toho, co nejlepší hráč. To je i v zahraničí naprosto normální. Peníze si reprezentace vydělala svými výkony a daňové poplatníky to nestálo ani korunu. Jejich rozdělení je tedy vnitřní záležitostí týmu," zdůraznil Košťál.

Trenér posuzoval, co kdo týmu přinesl. Částku 7,5 mil. korun dostali Nedvěd, Poborský, Čech, Rosický, Koller, Baroš, Jankulovski, Galásek, Ujfaluši. O půl miliónu méně dostal Bolf, o milión méně přibylo na konta Šmicra a Grygery. Jediným hráčem, který na šampionátu neodehrál ani minutu, byl gólman Kinský, který dostal "bolestné" 3,7 mil. korun. Na Plašila a Mareše zbylo nejméně - po dvou miliónech korun.

Asistenti Beránek, Šilhavý a Stejskal dostali po pěti miliónech korun. Kouč nezapomněl ani na další členy realizačního týmu. Lékaře Krejčího a Fouska, fyzioterapeuty Mališe a Barnu, maséry Poustku a Víta, kustody Šímu a Johna, tiskového mluvčího Tučka a vedoucího mužstva Dudla. Částky, které dostali oni, se pohybují ve statisících korun.

V obdobné výši, ale diferencovaně, byli odměněni i hráči, kteří se podíleli na postupu na EURO, ale do konečné nominace se nedostali. Jedná se o Štajnera, Petrouše, Dostálka, Voříška a Jarošíka. "Výrazně menší podíl připadl i na lidi ze svazu, kteří zajišťovali týmu v Portugalsku běžný servis," dodal Košťál. Do této kategorie patří například kuchař Golis.

Za Nizozemce a Rumuny je víc

Časy se skutečně mění. Jestliže hráči ze stříbrného týmu z ME 1996 dostali 2,8 až 1,8 mil. korun, jejich pokračovatelé jsou na tom nesrovnatelně lépe. Nedvěd, Poborský a Šmicer pamatují obojí. Nejzkušenější hráči, kteří tvoří "radu starších", se podíleli také na tvorbě regulí pro kvalifikaci na MS 2006. V těch je stanoveno, že za bodové zisky ze zápasů s Nizozemci a Rumuny, tedy spolufavority naší skupiny, je víc než za ostatní soupeře. Za výhru doma nad těmito dvěma je 150 000 korun na hlavu, za porážku ostatních soupeřů pak 100 tisíc. Za remízu je jednotná částka 30 000 korun.

Venku je 150 tisíc za vítězství na trávníku kteréhokoli ze soupeřů, ale je možné za důležité body na hřišti jednoho ze zmíněné dvojice "něco" přidat. U Nizozemců už to reprezentanti propásli. Bod z Rumunska má cenu 50 000 korun, na hřišti ostatních soupeřů pak 30 000 Kč. Za prohru není ani koruna. Hráči však berou také startovné 10 000 korun, které jim hradí výdaje při reprezentační akci.

Odměny za EURO 2004
15,0 mil.: Brückner
7,5 mil.: Nedvěd, Čech, Baroš, Poborský, Rosický, Jankulovski, Ujfaluši, Galásek, Koller
7,0 mil.: Bolf
6,5 mil.: Grygera, Šmicer
5,25 mil.: Blažek
5,0 mil.: Beránek, Šilhavý, Stejskal, Jiránek
4,0 mil.: Vachoušek, Lokvenc
3,7 mil.: Kinský
3,6 mil.: Heinz
2,6 mil.: Týce, Hübschman
2,5 mil.: Rozehnal
2,0 mil.: Plašil, Mareš

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.