Hlavní obsah

Pelta živí vizi, že se na strahovském stadiónu pro 30 tisíc lidí odehraje EURO 2020

Praha

Kandidovat do výkonného výboru UEFA nehodlá, natolik silný se ještě v rámci evropské diplomacie necítí. Jinou vizi ale první muž českého fotbalu živí dál. Na Strahově chce Miroslav Pelta místo současného stadiónu Evžena Rošického postavit nový stánek pro 30 tisíc lidí. A díky modernímu stadiónu hodlá předložit kandidaturu České republiky na spolupořadatelství mistrovství Evropy 2020, jež poprvé v historii uspořádá třináct měst.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vratislavský stadión, kde Češi odehráli všechny své zápasy ve skupině na EURO 2012, je pro 42 tisíc fanoušků. Praha potřebuje stánek aspoň pro 30 tisíc lidí...

Článek

Jeho předchůdce Ivan Hašek před dvěma lety do výkonného výboru UEFA kandidoval, ale neuspěl. Letos v květnu se bude volit osm členů exekutivy UEFA, ale předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslav Pelta do boje nevytáhne.

„Mám jen poloviční mandát, takže taková kandidatura mi přijde předčasná. Pracuji na UEFA v komisi pro národní svazy a v komisi FIFA pro plážový fotbal. Je třeba se zorientovat a najít spojence pro budoucnost. Teď zatím kandidovat nebudu," avizoval Pelta po úterním pravidelném zasedání výkonného výboru asociace.

UEFA dala dvěma výjimkami šanci všem

Jiné velké vize se však nevzdává. Přestože ministr financí Miroslav Kalousek nechce o pořádání fotbalového mistrovství Evropy na českém území ani slyšet, Pelta si dál vede svou.

„EURO 2020 bude pořádat třináct měst a to je šance, aby jedním z nich byla i Praha. Tím spíše, že UEFA udělila výjimku - ve dvou pořadatelských městech bude postačovat stadión s kapacitou 30 tisíc lidí. Na kandidaturu jsme zdaleka nerezignovali," ujišťuje předseda.

Právě stadión je klíčový. Češi by museli v roce 2014 předložit jeho projekt a v roce 2016, kdy se budou pořadatelská města volit, garantovat jeho výstavbu.

„Je to záměr, je to vize. Proto nebudu házet žádná čísla, kolik by to všechno stálo. Nejdřív bychom si pochopitelně museli ujasnit, kdo by se na to finančně složil," poukazuje Pelta. „Dlouho jsme hledali místo, kde by národní stadión mohl vyrůst. Teď ho máme tady na Strahově místo Rošického stadiónu. Třeba atletika by ho také mohla využít, protože do budoucna by také chtěla pořádat velkou akci," dodává.

Všichni budou muset do kvalifikace

Je tu i další háček. I kdyby fotbalisté nový stadión postavili a spolupořadatelství získali, nebudou do poslední chvíle vědět, zda se na něm představí i česká reprezentace.

„Pro EURO 2020 budou hrát všichni kvalifikaci, nelze přímý postup zajistit třinácti pořadatelským zemím. Ale to už je sportovní riziko podnikání," říká Pelta.

Češi mají každopádně jisté pořadatelství EURO 2015 hráčů do 21 let a zvažují, zda se vrhnou i na mistrovství světa ve futsale v roce 2016. Než však kandidaturu podají, pojede Pelta spolu s fotbalovým diplomatem Petrem Fouskem na výzvědy k Seppu Blatterovi, předsedovi FIFA.

„Šance získat futsalový šampionát je velká. Každá taková akce je však útokem na státní rozpočet, a tak si musíme nejprve ujasnit, jaký podíl by nám při pořádání garantovala FIFA," vysvětluje Pelta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.