Hlavní obsah

Ostravští chuligáni zkomplikovali přípravy na kvalifikační duel Česka s Dánskem

Olomouc

Řádění ostravských chuligánů v průběhu fotbalového utkání mezi Sigmou Olomouc a Baníkem Ostrava na Andrově stadiónu výrazně zkomplikovalo přípravy na páteční duel kvalifikace české reprezentace s Dánskem o postup na světový šampionát 2014 v Brazílii. Vedení Sigmy přesto ubezpečuje, že vše bude v naprostém pořádku.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Výsledek řádění ostravských fanoušků v Olomouci.

Článek

„Za své vzal především bufet, kde byla rozbita mimo jiné skleněná výplň dveří. Zdemolovány byly také pánské toalety, vytrženo kovové zábradlí z betonového uložení, zničeno několik sedaček, poškozeny reklamní tabule a roztržena ochranná síť. Škodu odhadujeme zhruba na 150 tisíc korun. Máme tedy, co dělat. Do pátku, kdy se hraje, ale dát všechno do původního stavu stihneme. Zápas určitě proběhne v důstojném prostředí. Opravy už byly zahájeny. Naštěstí nám vyšla vstříc firma, s níž dlouhodobě spolupracujeme," ubezpečil Právo v pondělí odpoledne člen klubového představenstva Jaromír Gajda.

Veřejný pořádek byl v rámci zmíněného utkání narušen mezi poločasy, kdy vypukla šarvátka mezi fanoušky Baníku a pořadatelskou službou, která okamžitě požádala o pomoc policii. V souvislosti s tímto incidentem bylo šest osob převezeno k lékařskému ošetření, jednalo se především o fanoušky Baníku. Utrpěli převážně lehká zranění hlavy. Osm lidí bylo kvůli porušení veřejného pořádku zadrženo.

Zapojili se agresivní Poláci

„Obviněn však zatím nikdo nebyl. Momentálně vyhodnocujeme záběry z kamer umístěných na stadiónu. Poté začneme provádět výslechy a je pravděpodobné, že někdo ze zadržených bude obviněn zřejmě z výtržnictví," informoval Právo v pondělí krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

V televizi, která zápas přenášela, incident nijak hrozivě nevypadal. Očití svědkové však měli jasno. „Byla to normální válka. Do potyčky se zapojili i mimořádně agresivní polští chuligáni. Kdyby policie včas nezasáhla, mohlo jít i o život. Ti darebáci, co se tady rvali, na tribuny nepatří. Je nejvyšší čas, aby se tím někdo začal vážně zabývat," řekl Právu jeden z fanoušků domácího klubu, který řádění ostravských „fans" viděl na vlastní oči.

Do Olomouce přijelo zhruba 1 500 příznivců Baníku. Utkání provázelo ve městě rozsáhlé bezpečnostní opatření. Zapojeno do něj bylo zhruba 300 policistů a městských strážníků, situaci ze vzduchu monitoroval vrtulník.

Reklama