Hlavní obsah

Finové přijedou bez tří hráčů základní sestavy

HELSINKY

Finští fotbalisté přiletí na sobotní kvalifikační utkání do Teplic bez tří opor. V nominaci, kterou v pondělí v Helsinkách oznámil trenér Antti Muurinen, chybějí pro zranění záložník Teemu Tainio z Auxerre a útočník Mikael Forssell z Chelsea. Další středopolař Väyrinen z Heerenveenu si odpykává trest.

Foto: www.finland-football.net

Snímek z kvalifikačního utkání Finů s Nizozemskem.

Článek

Forssell se teprve zotavuje po operaci kolena a v londýnském klubu má individuální tréninkový plán. Trenéra, ale víc mrzí absence obou záložníků. "Vždycky jsem snil o tom, že se v záloze sejdou Tainio, Väyrinen a Litmanen, ale stále nám to nevychází," zalitoval kouč, že ani v Teplicích se tři tvořiví středopolaři na trávníku nesetkají. "Zacelit mezery nebude snadné. Hráčů sice máme dost, ale to jsou trochu jiné typy," řekl Muurinen finským novinářům. Tainio na podzim zle zatápěl nizozemské obraně a dokonce dal v Amsterodamu gól.

Minulý týden strávil Muurinen s mužstvem na Blízkém východě a slavil výhry nad Kuvajtem a Saúdskou Arábií. Ale do závěrečné nominace se z tohoto výběru dostala jen čtveřice Kuivasto, Ilola, Nurmela a náhradní brankář Kavén. Místo si nevybojoval ani útočník Njazi Kuqi z Birminghamu, přestože dal na zájezdu tři góly. Pozvánku dostal pouze jeho zkušenější bratr Shefki, přestože hraje v Ipswichi jen druhou ligu a navíc měl v poslední době zdravotní problémy.

Největšími hvězdami sobotního soupeře jsou liverpoolský stoper Hyypiä a Litmanen, který je s 24 góly střeleckým rekordmanem. Nejlepší léta prožil v Ajaxu, Barceloně a Liverpoolu. Loni se vrátil domů do Lahti, ale v lednu znovu vyrazil na zahraniční angažmá. Tentokrát pomáhá Hanse Rostock udržet se v německé bundeslize.

Téměř celou výpravu tvoří legionáři, působící v sedmi evropských zemích. Je mezi nimi i Aki Riihilahti z Crystal Palace, který si v sobotu vyzkoušel, jaké to je překonat brankáře Petra Čecha.

Nominace Finska na kvalifikační zápas s ČR:
Brankáři:
Jussi Jääskeläinen (Bolton), Antti Niemi (Southampton), Mikko Kavén (Tampere United)
Obránci:
Sami Hyypiä (Liverpool), Toni Kuivasto (Djurgaarden), Petri Pasanen (Brémy), Hannu Tihinen (Anderlecht), Mika Nurmela (Kaiserslautern)
Záložníci:
Alexej Jeremenko ml. (Lecce), Hannu Haarala (Heerenveen), Jari Ilola (Elfsborg), Joonas Kolkka (Crystal Palace), Pekka Lagerblom (Norimberk), Jari Litmanen (Rostock), Aki Riihilahti (Crystal Palace), Jarkko Wiss (Tampere United)
Útočníci:
Jonatan Johansson (Charlton), Peter Kopteff (Stavanger), Shefki Kuqi (Ipswich), Paulus Roiha (Cercle Bruggy).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články