Hlavní obsah

Andorru a Makedonii prověří i Šmicer

PRAHA

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner oznámil dvacetičlenný výběr pro kvalifikační zápasy s Andorrou a Makedonií, které se budou hrát 4. a 8. června. V jeho výběru se po čase objevili i bývalí marodi: Vladimír Šmicer z Liverpoolu a Tomáš Galásek se Zdeňkem Grygerou z Ajaxu Amsterdam. Chybí naopak dlouhodobě zranění René Bolf, Štěpán Vachoušek, Marek Jankulovski a Roman Týce.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Vladimír Šmicer (uprostřed) se do národního týmu vrací po deseti měsících.

Článek

Do výběru se zatím nedostal ani obránce Pavel Mareš, o kterém kouč uvažoval při absenci řady obvyklých opor na levou stranu hřiště. "O Marešovi ještě ale budeme dál přemýšlet, je to jedna z možných alternativ v případě doplnění o jednoho hráče," uvedl dnes Brückner na tiskové konferenci na pražském Strahově.

Šmicer poprvé od Eura

Šmicer se vrací do nominace poprvé od semifinále Eura s Řeckem. Od té doby laboroval se zraněním a na trávník se vrátil teprve v průběhu jara. "Vůbec nevadí, že nemá takové vytížení jako ostatní fotbalisté. Pro závěr sezóny to může být naopak výhoda. Navíc: Šmicer je pozitivní hráč i člověk a pokud je zdráv, do dvacetičlenného výběru stále patří," vysvětlil trenér návrat hráče, kterému tak dal dárek k jeho úterním dvaatřicátým narozeninám.

Právě Šmicer, který v národním týmu nastupuje obvykle na levé straně hřiště, může Brücknerovi pomoci vyřešit absenci řady hráčů. "Vypadli nám čtyři levonozí fotbalisté, nejcitelněji to ale bude znát na postu Marka Jankulovského v obraně. Tam vidím změny nerad," hledal nejcitelnější ztrátu ze všech zraněných.

Nevyloučil ale, že by nakonec problémy na levé straně hřiště vyřešil zcela jinak, třeba hrou s třemi obránci. "Vzpomeňme si na Andorru, tam přece dva krajní beci hráli spíše v záloze," připomněl kouč duel na půdě největšího outsidera kvalifikační skupiny.

Brückner zvažuje i Zelenku a Štajnera

Uvedl, že uvažoval i o dalších vhodných adeptech. "Nejvíce asi o sparťanu Lukáši Zelenkovi a také Jiřím Štajnerovi z Hannoveru, kteří byli v poslední době v dobré formě," naznačil Brückner další hráče, kteří se na poslední chvíli mezi elitní dvacítku neprobojovali.

Není ale vyloučeno, že nakonec i na ně může dojít. Trenér totiž dnes řekl, že s pěti až šesti hráči bude ve spojení, pokud by v prvním duelu proti Andoře přišel kvůli zranění či trestům o některé opory. Po konci sezóny totiž hrozí, že se případní náhradníci rozjedou na dovolenou. "Přesto věřím, že si s jednadvaceti hráči nakonec vystačíme," řekl Brückner.

Na pražském srazu národního týmu v úterý 31. května bude podle všeho chybět Libor Sionko, kterého druhý den čeká finále Rakouského poháru. Kouč ale má zatím jen neoficiální informace, že Austria hodlá svou oporu uvolnit. "Nic oficiálního z Vídně ještě nedorazilo," uvedl trenér.

Nominace ČR na zápasy s Andorrou a Makedonií:
Brankáři:
Jaromír Blažek (Sparta Praha, 9 startů/0 branek), Petr Čech (FC Chelsea, 30/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0).
Obránci:
Zdeněk Grygera (Ajax, 29/1), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck, 18/0), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 19/0), David Rozehnal (FC Bruggy, 11/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 36/2).
Záložníci:
Tomáš Galásek (Ajax, 42/0), Jiří Jarošík (FC Chelsea, 22/0), Jaroslav Plašil (AC Monako, 7/1), Karel Poborský (Sparta, 103/7), Jan Polák (FC Slovan Liberec, 5/2), Tomáš Rosický (Borussia Dortmund, 46/11), Libor Sionko (Austria Vídeň, 16/1), Vladimír Šmicer (FC Liverpool, 72/25).
Útočníci:
Milan Baroš (FC Liverpool, 37/23), Tomáš Jun (Sparta Praha, 4/1), Jan Koller (Borussia Dortmund, 61/34), Vratislav Lokvenc (VfL Bochum, 67/11).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.