Hlavní obsah

Pomohl Hamburk vytáhnout z bryndy, teď je Jiráček zase opomíjený. Už je to srandovní, říká hořce

Praha

Odehrál hektický závěr uplynulé sezóny, v němž pomohl Hamburku odvrátit sestup, pravidelně nastupoval v letní přípravě. Jenže přišlo úvodní kolo bundesligy a Petr Jiráček skončil opět na lavičce. „Důvod neznám. Už je to ale takové srandovní," konstatoval hořce osmadvacetiletý fotbalový záložník, který se po 10 měsících vrátil do reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Jiráček byl blízko vedoucímu gólu, ale chvíli před koncem zápasu orazítkoval jen tyč italské branky.

Článek

Ta situace se mu vrací jako bumerang. Když už vypadá, že nastává zlom k lepšímu a on se pomalu zabydlí v základní sestavě, přijde obrat a návrat do role náhradníka. Tentokrát je to o to trpčejší, neboť patřil k mužům, kteří klub na konci jara vytáhli ze sestupové bryndy. V kritické chvíli, kdy spousta opor Hamburku z nenadání onemocněla nebo se zranila, odvedl Jiráček cenné služby. „Nevím, co za tím je. Kdybych to věděl, mohl bych to ovlivnit, ale takhle? Holt když šlo do tuhého, všichni se zranili, měli natažené svaly, teď, kdy začala nová sezóna, jsou už asi zase v pořádku," poznamenal ironicky.

Důvody se od trenéra nedozví, neboť v Německu není zvykem, aby kouč hráčům vysvětloval, proč jej nestaví. „Je připraveno pětadvacet hráčů, kouč přečte jedenáct z nich, kteří jdou do zápasu, ostatní musejí doufat, že šance přijde," podotkl středopolař, který má však k frustraci daleko. Sice mu hlavou proběhla varianta, že by se mohl na čas vrátit do české ligy a rozehrát se, rychle ji však zavrhl.

Sbalit se a utéct? Moje povaha mi to nedovolí

„Když už jsem se rozhodl pro angažmá v Německu, nehodlám se vracet, aniž bych něco pořádného odvedl. Sbalit se a utéct? Moje povaha mi to nedovolí, nadále věřím, že přijde čas, kdy odehraju v kuse třeba patnáct zápasů," prohlásil Jiráček. Do sestavy by mu mohl dopomoct špatný start HSV do bundesligy, tým v úvodních dvou kolech získal jediný bod. A to narazil na nováčky Köln (0:0) a Paderborn (0:3).

„V přípravě jsme skoro všechno vyhráli, na ligu přišlo jiné složení a nedaří se. Po záchraně nastala euforie, kterou ještě navýšily příchody posil. Jenže teď jsou zase všichni na zemi, zjistili, že to zřejmě nebude tak jednoduché," podotkl středopolař, který se vrátil po deseti měsících do národního mužstva. Poprvé se tu setkává s trenérem Pavlem Vrbou, pod nímž strávil úspěšné roky v Plzni. Pomůže mu v nadcházejících duelech s USA a Nizozemskem k premiérové reprezentační výhře?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.