Hlavní obsah

Češi vyhlížejí, kolik fotbalových gigantů na malém ME přivítají

Praha

Účast mají Češi jistou, protože šampionát sami pořádají. A tak si organizátoři fotbalového mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, které bude v roce 2015 hostit Praha, Olomouc a Uherské Hradiště, mohou vybírat. Přivítali by sousední státy Slovensko a Německo, divákům však v první řadě nabídnou řadu hvězd světového fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí (vpravo) během kvalifikačního utkání s Nizozemskem na Letné.

Článek

„Působil jsem u jedenadvacítky s Karlem Brücknerem a pamatuji se, jak nám v roce 2000 přijelo do Trenčína fandit sedm tisíc českých fanoušků. Nebránili bychom se, kdyby se to tentokrát zrcadlově otočilo, tím spíše, pokud by Slováci hráli v moravské skupině. Nejprve však musí vyřadit silné Italy," říká šéf organizačního výboru Petr Fousek.

Během října proběhne baráž o postup na závěrečný turnaj, který bude slavnostně rozlosován 6. listopadu v Praze za přítomnosti Michela Platiniho, předsedy UEFA. Český tým bude každopádně nasazen do čela pražské skupiny, která se bude hrát na Letné a v Edenu. V ní by zase vzhledem k návštěvnosti pořadatelé rádi viděli Němce.

Los baráže o postup na ME fotbalistů do 21 let:
Slovensko - Itálie,
Francie - Švédsko,
Dánsko - Island,
Anglie - Chorvatsko,
Nizozemsko - Portugalsko,
Ukrajina - Německo,
Srbsko - Španělsko.
Úvodní zápasy se hrají 8. října, odvety o týden později.

Složení týmů bude exkluzivní

Pro juniorský turnaj se vžilo označení malé ME, jeho prestiž však roste. „UEFA už ho dávno nebere jako dorostenecký turnaj. Přijedou k nám příští hvězdy, které rychle přejdou do dospělých reprezentací. Je to největší pořadatelský projekt v dějinách českého fotbalu a složení týmů bude exkluzivní. Je nádhera se koukat, kdo by se mohl kvalifikovat, protože z pětice gigantů Španělsko, Německo, Nizozemsko, Anglie a Itálie v baráži nikdo nechybí," těší Fouska.

Šampionát začne 17. června, organizační výbor pracuje s rozpočtem 140 miliónů korun. Ceny vstupenek budou stanoveny až po losu a určení programu skupin.

Reklama