Hlavní obsah

Šťastné teče přinesly Česku výhru nad Arménií

OLOMOUC

Česká fotbalová reprezentace zvládla po krachu v Rumunsku další kvalifikační duel pro mistrovství světa 2006 a v Olomouci porazila Arménii 4:1. V bezbrankové první půli to ale na kanonádu nevypadlo, Češi se na hřišti hledali a často se nad Androvým stadiónem ozvýval pískot. Domácím pomohly dvě šťastné trefy v úvodu druhé půle, po kterých z nich spadla nervozita.

Článek

Trenér Brückner zamíchal oproti neúspěšnému utkání v Rumunsku se sestavou, na levou stranu zálohy postavil Skácela. A bývalý hráč Slavie, v současnosti zářící ve skotské lize, byl v úvodu utkání vidět.

Domácí zahájili náporem. Ve 3. minutě utekl Baroš, ale jeho centr šel Kollerovi na paty. V 6. minutě ale příliš s klidem kontroloval míč Ujfaluši, Valerij Aleksanjan jej odstavil tělem, obešel Rozehnala a složitou situaci řešila česká obrana s problémy. Na druhé straně se ke střele dostal Heinz, trefil ale jen střed branky. První tutovku Česka spálil v 10. minutě Baroš, který netrefil přesně centr z pravé strany.

V 15. minutě chyboval při rozehrávce Polák, Romik Chačatrjan ale nepřihrál v situaci 2 na 1 Arovi Hakobjanovi. V posledním okamžiku se do střely položil Ujfaluši. Domácím se nedařila rozehrávka, pasy byly plné nepřesností. Čeští reprezentanti sice dobře napadali akce soupeře už v zárodku, ofenzíva ale byla bez nápadu.

Blažek zachránce

Ve 29. minutě se přes statického Galáska ke střele odhodlal Mkrtičjan, zamířil ale hodně nepřesně. Na druhé straně si české útočné duo spíše překáželo. Arménci s přibývajícím časem získávali na jistotě, navíc po půl hodině mohl být Polák rád, že švédský sudí Hansson neodpískal jeho zákrok v pokutovém území.

:. ANKETA
Jak byste ohodnotili výkon českých fotbalistů v utkání s Arménií? Hlasujte v anketě na konci článku.

V 31. minutě mohla jít Arménie do vedení. V pozici posledního podklouzl Galásek a Hakobjan šel sám na Blažka. Sparťanský brankář skvěle zachránil, ale nepřesnou hru domácího výběru provázel hromový pískot. Po další hrubce Rozehnala trenér Brückner jen s rukama v bok hleděl zadumaně k zemi.

Český výběr znovu přidal v závěru prvního poločasu, opět se ale potvrdila neschopnost vstřelit gól. Nepřesvědčivý Poborský si mohl reputaci napravit v poslední minutě prvního poločasu, jeho trestný kop ale nadzvedl hráč ve zdi a míč skončil těsně nad.

Uragán po změně stran

Do druhého poločasu poslal trenér Brückner místo Skácela Šmicra a nově příchozí mohl skórovat už po několika vteřinách. Skvěle zachránil včasným vyběhnutím Berezovskij, vzápětí Ujfalušiho dorážku vyhlavičkovala z brankové čáry obrana Arménie.

Drtivý vstup domácích přinesl ovoce ve 48. minutě. Po sérii šancí českého výběru se ujala střela Heinze, kterou tečovala hostující obrana za záda bezmocného Berezovského. Situace se téměř do puntíku opakovala po čtyřech minutách. Z dvaceti metrů napřáhl Polák, jehož střelu tentokrát nešťastně tečoval Dochojan.

Totální destrukci arménských nadějí dokonal v 58. minutě Baroš, který do branky doslova donesl míč po rohu Poborského a hlavičce Kollera. Po trápení z prvního poločasu nebylo ani památky, z českých hráčů jakoby spadla nervozita z nutnosti bodovat.

Poborský se po přestávce vzpamatoval

Na pravé straně se po špatném výkonu v prvním poločase zvedl Poborský a zásoboval útočné hroty dostatkem míčů. Zvláště na Milanu Barošovi byla vidět velká snaha přidat další gól, občas ale byly nohy rychlejší než hlava.

Ex-liberecký Polák si vzpomněl na svůj gól proti Andoře a parádní ranou z dvaceti metrů přidal čtvrtý úspěch domácích. Ze stejného místa jako Polák pokoušel vzápětí štěstí Heinz, kolegu ze zálohy ale nenapodobil.

V 70. minutě se podruhé v kariéře objevil v seniorské reprezentaci Tomáš Sivok. Čisté konto se nepodařilo udržet jeho klubovému kolegovi Blažkovi, kterého překonal v 85. minutě Hakobyan. Na levé straně se nechal obejít Grygera a po centru Petrosjana přišel Ujfaluši pozdě. Gól už ale na výhře České republiky nemohl nic změnit.

Česká republika - Arménie 4:1 (0:0)
Branky: 48. Heinz, 52. a 76. Polák, 58. Baroš - 85. Hakobyan. Rozhodčí: Hansson - Petersson, Ekström (všichni Švéd.). ŽK: Tateosian, Hovsepyian. Diváci: 12015.
Česká republika: Blažek - Grygera, Rozehnal (70. Sivok), Ujfaluši - Galásek - Poborský, Heinz, Polák, Skácel (46. Šmicer) - Koller, Baroš (79. Jun). Trenér: Brückner.
Arménie: Berezovskij - Hovsepjan, Arzumanjan, Dochojan, Tadevosjan (64. Melikyan) - V. Aleksanjan, Chačatrjan (71. Tigranjan), Mkrtčjan, K. Aleksanjan - Ara Hakobjan (57. Petrosyan), Aram Hakobjan. Trenér: Wisman.
Tabulka 1. kvalifikační skupiny
1. Nizozemsko1091025:328
2. Česko1080232:1024
3. Rumunsko1171319:1022
4. Finsko1051421:1516
5. Makedonie1122711:248
6. Andorra111284:315
7. Arménie111196:254

Reklama

Související témata: