Hlavní obsah

Galásek s Grygerou přemýšlejí o sestavě Nizozemska

PRAHA

Kdo nastoupí v dresu nizozemské fotbalové reprezentace v důležitém kvalifikačním duelu příští sobotu na Letné? Tuhle otázku si klade nejen trenér českého týmu Karel Brückner. Jednoznačnou odpověď nedali ani čeští reprezentanti hrající za Ajax Amsterdam, kteří napočítali v nominaci pět svých klubových spoluhráčů. Ledacos zajímavého však naznačili.

Článek

"Nizozemská reprezentace se od mistrovství Evropy hodně změnila. Výrazně omládla, hrají v ní borci kolem dvaceti let. Kouč Marco van Basten dostal prostor vybudovat nový tým nejen pro nadcházející šampionát v Německu. Dokonce to je jiné mužstvo, než jaké proti nám hrálo loni v září v Amsterdamu. Trenér má respekt u fanoušků i médií a razí zásadu, že u něj nehrají roli velká jména, ale forma hráčů. A je mu jedno, z jakého klubu fotbalista je. Hodně sází na borce z nizozemské ligy a líhně Ajaxu," řekl Právu kapitán amsterdamského týmu Tomáš Galásek, který v Nizozemsku působí už desátým rokem.

Van Basten dává přednost mladším

Služebně nejstarším reprezentantem je momentálně Edwin van der Sar. "Pamatuje slavnou éru Ajaxu, je vrstevníkem Seedorfa, Kluiverta, de Boerů, po odmlce povolaného Davidse a dalších, kteří už v reprezentaci nejsou. Někteří se jí vzdali, jiné van Basten nepovolává. Dává přednost mladším, kteří si národního dresu víc váží. Van der Sar je ale stálicí, zkoušený a velmi kvalitní. Lepšího brankáře Nizozemci nemají," navázal Zdeněk Grygera.

Obrana je úplně jiná. "Na pravém kraji obrany bude určitě Kromkamp, na levém zkušený van Bronckhorst, uprostřed asi Boulahrouz s Opdamem. V Ajaxu na tomhle místě hraje Maduro, jenže v reprezentaci plní roli štítového záložníka," mínil Grygera.

Galásek: Úžasnou formu má Sneijder

Výběr pro středovou řadu je také velký. "Náš další kolega, Sneijder, hraje v úžasné formě, dává góly. Kryji mu v klubu záda a je to pohoda s ním spolupracovat. Pracuje na velkém prostoru, hlavně dopředu je velice nebezpečný a špatně se hlídá. Umí gólovou šanci připravit i neočekávaně akci zakončit. Myslím si, že dostane přednost i před van der Vaartem z Hamburku. Zprava bude hrát Landsaat a zleva Davids," dodal Galásek.

"Vpředu je zase obrovský výběr. Na pravé kraji může hrát Kuijt, uprostřed van Nistejrooij a vlevo to vídím na Robbena," nabídl varianty útoku Grygera. "V každém případě nás čeká nesmírně silný soupeř. Otázkou je, jak Nizozemci zápas pojmou. Zda budou hrát svůj útočný fotbal, nebo mají spočítáno, že bod jim dává stoprocentní jistotu prvního místa, a víc posílí defenzívu. Určitě bude jejich výhodou, že nemusejí hrát pod takovým tlakem. Remíza jim stačí," uzavřel Tomáš Galásek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.