Hlavní obsah

Bez věží bude třeba improvizovat, je si vědom Brückner

PRAHA

Závěrečná fáze čeká fotbalovou reprezentaci v jejím snažení o postup na mistrovství světa 2006 v Německu. V sobotu Češi přivítají Nizozemsko, o čtyři dny později hrají ve Finsku. Situace ve skupině je stále otevřená a o jejím rozuzlení rozhodnou následující dvě kola. Klíčové bude sobotní utkání s Nizozemskem, které český národní tým na podzim porazilo 2:0.

Článek

Vědom síly Nizozemska si je i reprezentační trenér Karel Brückner. "Soupeř je až na Cocuho kompletní. O jejich kvalitě svědčí i to, že si dovolili nechat doma Makaaye," upozorňoval na pondělním srazu národního celku Karel Brückner.

Nizozemci vedou 1. kvalifikační skupinu a při čtyřbodovém náskoku si mohou dovolit v Praze zaváhat. "Holanďané mají stabilizovaný kádr, zdokonalili hru v obranné části. Soupeř se pak těžko dostává do šancí," zhodnotil kouč poznatky o sobotním protivníkovi. "Navíc mají tradičně silnou ofenzívu, kterou podporuje systém se třemi útočníky," dodal Brückner.

Zápasová praxe není podmínkou

Český celek má veliké problémy se zraněními, několik opor je dlouhodobě mimo hru. Povoláni byli i nedoléčení Jiránek, Šmicer a Baroš. "S Martinem Jiránkem jsem dvakrát mluvil, posledních čtrnáct dnů trénuje. A my nejsme v situaci, abychom po všech nominovaných mohli chtít zápasovou praxi," řekl trenér.

Na sraz zatím nedorazil ani Tomáš Galásek, který se dnes dopoledne podrobil vyšetření pohmožděného nártu v Nizozemsku a k reprezentaci se připojí později. Svalové problémy má Vladimír Šmicer, Milan Baroš víkendové utkání vynechal a léčil zraněnou achilovku. "Věřím, že alespoň dva z této trojice nastoupí," věří Brückner.

Naopak pozitivní zprávou pro Brücknera je to, že už může počítat s uzdraveným Tomášem Rosickým. Špílmachr Borrusie Dortmund si posteskl nad zraněním klubového kolegy Kollera, přesto věří v úspěch. "Ztráty jsou velké, o to víc musíme dát do zápasu srdce," řekl Rosický.

Rosický zvyšuje kvalitu

Na kreativitu mladého záložníka spoléhá i Brückner, na Rosického absenci si postěžoval i po poslední kvalifikační výhře nad Andorrou. "Když hraje Rosický, tak zvyšuje naší kvalitu. Je zárukou toho, že budeme lepší," řekl na adresu Rosického kouč.

Podobným typem jako Rosický je i středopolař bundesligového Hamburku David Jarolím, který si může proti Nizozemsku odbýt debut v reprezentačním 'A' týmu. "Byla by škoda Davida Jarolíma nevyužít," řekl na adresu v poslední době skvěle hrajícího záložníka Brückner. "Viděl jsem na videu jeho posledních pět zápasů, patří v Hamburku k nejlepším hráčům. Zlepšil pracovitost v poli, hraje celoplošně," chválil Brückner Jarolíma.

Trenér bude muset proti Nizozemcům pozměnit strategii, postrádá totiž oba dva vysoké zraněné forvardy, Lokvence a Kollera. Útočník Dortmundu se v Praze sice objevil, v pátek se ale podrobí operaci v Německu a zápas ani neuvidí.

Bude třeba improvizovat

"Věže nejsou, ale máme hráče, kteří jsou schopní hrát útočníky jinak, než Jenda Koller. Bude třeba trochu improvizovat," uvedl Brückner.

Improvizaci zažil Karel Brückner už při úvodním duelu pro světový šampionát, Nizozemsko odstartovalo kvalifikaci po dvou gólech van Hooijdonka výhrou 2:0 nad českým výběrem. "Hráli jsme netypicky hlavně v záloze, ale soupeře jsme drželi na distanc. Dopředu jsme ovšem soupeře neohrozili, chyběla nám kvalita," vzpomněl si na první vzájemný duel s Nizozemskem Karel Brückner.

Možnost na reparát mají Češi v sobotu, kdy v Praze od 20:30 hostí Nizozemsko. V případě vítězství by se Češi dotáhli na svého soupeře na rozdíl jediného bodu, pokud zápas skončí remízou, budou mít Holanďané jistotu prvenství.

Reklama