Hlavní obsah

Fotbalisté přijali Norsko jako soupeře v klidu

PRAHA

Bez velkých emocí přijali čeští fotbalisté zprávu o tom, že jejich soupeřem v baráži o postup na mistrovství světa 2006 bude Norsko. Většina reprezentantů si přála spíše prestižní "derby" se Slovenskem, a chtěla se vyhnout nevyzpytatelnému Švýcarsku. Severský soupeř je tak nakonec pro všechny nejpřijatelnější, rozhodně jej ale nehodlají podcenit.

Článek

Kapitán české reprezentace Tomáš Galásek los nesledoval, a tak byl zaskočen, když pro Českou televizi soupeře hodnotil. "Á Norsko. To jsem si nepřál, a ani v kabině se o něm moc nemluvilo," řekl, ale slíbil, že o podcenění nemůže být ani řeč. "Nory určitě nepodceníme," ujistil za tým Galásek.

Kdo postoupí z baráže o MS 2006?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Jeho spoluhráč Tomáš Rosický stačil k televizní obrazovce dorazit krátce po tréninku a jeho reakce byla zdrženlivá. "Těžko to hodnotit, moc o nich nevíme. Ale řada hráčů hraje v Anglii a podle toho se asi představí: bude to tvrdý, agresivní styl, s ostrovními prvky," mínil dortmundský špílmachr, který ale věří, že tým baráž zvládne. "Zvlášť, pokud se dají dohromady zranění hráči včetně Vráti Lokvence," přál si.

Jun: Norsko bude silnější než Finové

Útočník Tomáš Jun, střelec první branky ze středečního kvalifikačního duelu ve Finsku, si nepřál Slovensko, a tak mu los až tak nevadil. "Navíc si myslím, že by Norové mohli vyznávat podobný styl jako Finové, a tak za sebou máme docela dobrou zkoušku. Ale Norsko bude určitě silnější," upozornil benjamínek národního mužstva.

Sparťanský gólman Jaromír Blažek si Slovensko naopak přál, ale "severská" varianta prý také není k zahození. "Nechtěl jsem hlavně Švýcarsko, stejně jako další kluci. Stejně však v takovýchto zápasech nakonec nerozhodují prognózy, ale především aktuální forma," vysvětlil Blažek svůj postoj.

Stejně jako Brückner je i gólman spokojen, že se druhý zápas bude hrát v České republice. "A když to vyjde, bude určitě fajn oslavovat doma," řekl při představě ideálního scénáře.

Domácí odveta hráčům vyhovuje

I jeho spoluhráči si pochvalují, že mají výhodu domácí odvety. "Většinou se to traduje, ale může to být i zrádné. Nikdy nelze vytušit, co se odehraje v prvním utkání," povzdychl si Jun při vzpomínce na letošní kvalifikaci Ligy mistrů svého Trabzonsporu, v níž ještě nemohl nastoupit. Turecký klub prohrál první zápas s kyperskou Famagustou 1:3 a v odvetě manko nedotáhl.

Veselo prý bylo před losováním v kabině Austrie Vídeň, kde se Libor Sionko hecoval s norským spoluhráčem Sigurdem Rushfeldtem. "Říkal jsem mu, že se má na co těšit. Ať si přeje raději někoho jiného," popsal český záložník dopolední popichování.

Norové prý ale měli jediný plán: nehrát se Španělskem. "Já jsem zase nechtěl, aby Češi nastoupili proti Švýcarsku. Podle mého je ve velmi dobré formě," mínil záložník, který se v národním týmu objevil naposledy v srpnové přípravě ve Švédsku.

Šmicer zná norské hvězdy osobně

Záložník Vladimír Šmicer přemýšlel podobně: pro baráž si nepřál Švýcarsko a naopak by se rád popasoval v derby bývalé federace se Slovenskem. "Proto si myslím, že Norové jsou takový přijatelný kompromis. V té trojce ale už mezi soupeři stejně žádné velké rozdíly nebyly. Norové, Slováci i Švýcaři jsou zhruba tak na stejné úrovni a my bychom byli před každým soubojem mírným favoritem," uvedl pro ČTK záložník francouzského Bordeaux.

Ten se v baráži postaví proti Johnu Arnemu Riisemu, bývalému spoluhráči z Liverpoolu. Reprezentačním kamarádům může navíc poradit, jak ubránit kanonýra Johna Carewa. Lyonského útočníka zná ze společného působení ve francouzské lize.

Šmicer je rád, že český tým sehraje první zápas v Norsku. "To by se nám mohlo hodit, ve většině případů to bývá výhoda. Snad to nedopadne jako s Belgií," upozornil Šmicer.

Ujfalušimu bylo jméno soupeře jedno

Stoper Tomáš Ujfaluši před losem vysněného soupeře neměl, i když by jej prý možná nejvíc lákal duel se Slovenskem. "Hlavní je, že jsme v baráži. I před zápasem s Nory si stále myslím, že naše šance na mistrovství je veliká, i když toho o soupeři moc nevím. Podle mě je ale celkem jedno, jestli jsme dostali Nory, Švýcary, nebo Slováky," řekl obránce Fiorentiny.

Stejně jako Šmicer prý Ujfaluši věří, že český tým využije toho, že baráž začne v Oslu. "Ale musíme to v Norsku potvrdit dobrým výsledkem," upozornil.

Los si pochvaloval středopolař Jaroslav Plašil, který se po zlomenině kůstky na palci u nohy postupně vrací k tréninku. "Jsem spokojený. Hlavně jsem nechtěl dostat Švýcary - viděl jsem jejich poslední zápasy proti Francii a Irsku a byli opravdu výborní," řekl Plašil. "Pak mi to už bylo celkem jedno. Mezi Nory a Slováky není velký rozdíl," dodal fotbalista, který bude doufat, že ho pozvánka na baráž nemine. "V listopadu snad už budu připravený. Ale záleží na trenérovi, jestli mi dá šanci."

Reklama

Související témata: