Hlavní obsah

Vydrovi zatrhl Watford start na ME. Dovalil je pro zahajovací duel šampionátu bez útočníka

Praha
Aktualizováno

Bez útočníka Matěje Vydry se bude muset s největší pravděpodobností obejít česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let při mistrovství Evropy, které od 17. června hostí Česko. Třiadvacetiletého rodáka z Chotěboře odmítá uvolnit anglický Watford, jemuž Vydra v uplynulé sezóně šestnácti góly pomohl k přímému postupu z druhé ligy mezi anglickou fotbalovou smetánku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Matěj Vydra se s největší pravděpodobností na evropském šampionátu do 21 let nepředstaví.

Článek

„Jednání Watfordu je pro mě zklamáním. Ještě jsem se během kariéry s něčím takovým nesetkal. Pokud si uvědomím, že brankář stejného klubu jede reprezentovat Anglii a Matěj má šampionát zakázaný, hází to na Watford velmi zvláštní světlo," posteskl si Jakub Dovalil, trenér reprezentace do jednadvaceti let.

„Watfordu jsme přitom několikrát v minulosti vyšli vstříc, když měl ve vztahu k plnění Matějových reprezentačních povinností určitá přání třeba ohledně herního vytížení," kroutil hlavou Dovalil, když v pondělí ráno jeho výběr bez Vydry mířil na soustředění do Rakouska.

Ještě zbývá nepatrná naděje, že se postoj nováčka anglické Premier league podaří změnit. „Oslovili jsme prezidenta anglické fotbalové federace, s nímž náš problém při kongresu FIFA ve Švýcarsku osobně řešil šéf české asociace Miroslav Pelta a generální sekretář Rudolf Řepka. Slíbil, že se za nás přimluví. Ale zázraky asi čekat nelze. Pokud se mnou nebude Matěj v úterý sedět v autě, až pojedu za týmem do Rakouska, bude pro nás situace uzavřená," přiznal Jaromír Šeterle, manažer reprezentace do jednadvaceti let.

Ani Kadlec úvodní zápas hrát nemůže

Pokud zůstane v platnosti nynější postoj Watfordu, má česká reprezentace pro úvodní duel šampionátu s Dánskem (17. června) velký problém. Útočník Václav Kadlec je totiž v trestu za vyloučení v kvalifikaci o minulý šampionát. „Během soustředění v Rakousku si vyzkoušíme určité varianty. Pro zahajovací zápas turnaje budeme vycházet z aktuální formy," prohlásil neurčitě Dovalil.

Dodatečně ještě povolal brněnského Stanislava Vávru. „Vstřelil čtyři góly, na dva přihrál. Daná bilance jej řadí k nejlepším v kategorii. Kluků, kteří by snesli potřebná kritéria, je v nejvyšší soutěži minimum," přiznal Dovalil.

Jeho tým sehraje během nadcházejících deseti dnů pod rakouskými Alpami dva přípravné duely s Ukrajinou. Trenér však kromě Vydry postrádá ještě trojici Kadeřábek, Krejčí, Kadlec, která je ve výběru trenéra Pavla Vrby pro kvalifikační zápas elitního českého výběru na Islandu (12. června).

S týmem zatím netrénuje ani ofenzivní záložník Jiří Skalák, jenž byl na operaci s kolenem a zatím může pouze plavat či jezdit na kole. A zřejmě jemu přitom připadne klíčová role prvního útočníka pro zahajovací duel turnaje.

Reklama

Související témata: