Hlavní obsah

Na Belgii reprezentanti neradi vzpomínají

PRAHA

Před čtyřmi roky čeští fotbalisté hráli rovněž v baráži o postup na mistrovství světa. I když byli proti Belgičanům považováni za favority, prohráli 0:1 v Bruselu a poté stejným poměrem i v Praze. V prvním utkání byl vyloučen Řepka, na Letné pro červené karty nedohráli Nedvěd a Baroš. Jedním z asistentů trenéra Chovance byl jeho nástupce Brückner.

Článek

Ze současného týmu v tehdejší baráži nastoupili Nedvěd, Poborský, Šmicer, Grygera, Ujfaluši, Jankulovski, Jarošík, Baroš, Rosický, na lavičce seděli gólman Čech a Galásek.

"Je to pryč. Fotbal je o přítomnosti a budoucnosti. Nedá se to vůbec srovnávat s tím, co je před námi. Jestliže se tehdy psalo o nějakém podcenění soupeře, pak to nyní v žádném případě nehrozí. Ale nesmíme zapomenout, že baráž je specifická, je to jako ruská ruleta," říkal kouč Karel Brückner.

"Nerad na ty dva zápasy vzpomínám. My jsme Belgičany nepodcenili. Detaily si nepamatuji, ale vím, že tohle je jiné mužstvo, v němž panuje jiná atmosféra. Hlavně musíme tentokrát udělat všechno jinak," zalovil ve vzpomínkách Karel Poborský. "Jenom to ne! Nechci se pořád vracet k tomu, co jsem udělal špatně. Samozřejmě se z toho musíme poučit a já možná nejvíc ze všech. Ale teď se chci dívat dopředu a připravit se na Nory, jak nejlépe to půjde," dodal Pavel Nedvěd.

Naivní kluk Baroš

Také Tomáš Ujfaluši nerad oživuje čtyři roky staré vzpomínky: "Všichni nás proti Belgii pasovali do role jasného favorita, i my si asi v koutku duše říkali, že to prostě musíme zvládnout. Možná chyběla větší koncentrace a vůle po vítězství, ale nesmíme taky zapomínat na to, že tady Belgičané odehráli moc dobrý zápas." Milan Baroš se také otřásl: "Doufám, že podruhé to nezažiju. Tenkrát jsem byl jako mladý naivní kluk vyloučen, udělal jsem hloupost. Teď jsem zkušenější, vím, jak reagovat."

Tomáš Rosický nastoupil před čtyřmi lety v odvetě na Letné: "Je tady několik podobných věcí s minulou baráží. Začínáme venku a i Norové se stejně jako tehdejší soupeř pasují do role outsidera. Všichni si uvědomují, že do nadcházejících zápasu nastoupíme v roli favorita. Já doufám, že se za ty čtyři roky hodně změnilo, s naší úlohou se vypořádáme a vybojujeme postup do Německa." Oba duely odehrál Marek Jankulovski: "Nechci se k tomu vracet. Tehdy jsme to nezvládli. Věřím, že tentokrát se připravíme lépe."

Reklama