Hlavní obsah

Trenér je dítětem štěstěny. Kam přijde, tam dělá úspěchy, oceňoval Limberský Vrbovy zásluhy na postupu

Riga

Byl to sice on, kdo vedoucí brankou vstřelenou Lotyšům ukázal na hřišti v Rize české reprezentaci směr na Francii, jenže postupových oslav z David Limberský moc neužil. Jeho spoluhráči ostatně také. „Máme smůlu. Hned v pondělí ráno se musíme hlásit v Plzni na regenerační trénink. Volno dostaneme až v úterý. Proto zůstalo jen u pokřiku a přípitku v šatně,“ povzdechl si jeden z nejzkušenějších hráčů ve Vrbově výběru, na něhož čeká za rok start na druhém evropském šampionátu v kariéře.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Do Francie! zavelel autor prvního gólu David Limberský...

Článek
Fotogalerie

Reprezentanti se slaví postup na EURO 2016.

Byl jste to vlastně vy, kdo prvním gólem v samém úvodu střetnutí nasměroval českou reprezentaci do Francie. Dost povedená trefa...

Jsem hodně svátečním střelcem, takže původně jsem pálit nechtěl a uvažoval o přihrávce. Neviděl jsem však nikoho ze spoluhráčů v dobrém postavení, a proto jsem zkusil balón napálit směrem k bráně. Vyšlo to!

Ze střely se ovšem zrodila hodně důležitá branka.

Určitě nejdůležitější v mé kariéře.

Turci vám k postupu vydatně pomáhali od samého začátku souběžně hraného střetnutí s Nizozemci, neboť jim rychle dali dva góly a nepřipustili komplikace. Kdy jste se dozvěděli, že vám konstelace opět nahrává a všechno hraje pro vás?

Informace k nám přistála už o poločase, i když nevím, zda se ji dozvěděli všichni. Kabinou se ovšem zpráva o dvougólovém vedení Turků nesla hodně rychle a možná i proto jsme po změně stran trochu znervóznili. Tušili jsme, jak moc blízko postupu na EURO v tu chvíli jsme.

Však to také váš výkon po změně stran poznamenalo...

Druhá půle nebyla v našem podání dobrá, což sami víme. Hra skřípala, byla hodně kostrbatá, přestali jsme hrát po zemi, opustili jsme fotbal, který jsme praktikovali do přestávky. Nakonec jsme ale týmovým výkonem zápas zvládli, výhru doslova ubojovali a jsme na šampionátu. Za výkony, které jsme v kvalifikaci předváděli a zápas, jež jsme odehráli, zaslouženě.

Nakolik vám branka, kterou vstřelili Lotyši v samém závěru, zahrála na nervovou soustavu?

Věděli jsme, že jde o komplikaci,  takže jsme se strachovali o výsledek. O to víc jsme se pak snažili nepustit domácí hráče do žádné další šance. A to se povedlo, takže jsme si výhru uhájili.

Se svou Plzní jste zažil dva postupy do Ligy mistrů, teď míříte s reprezentací podruhé na EURO. Jak moc si ceníte současného postupu  a kam ho v plejádě svých fotbalových úspěchů řadíte?

Hrozně vysoko. Na minulém evropském šampionátu jsem už sice byl a hrál na něm, ale nevykopal jsem ho. Teď je situace jiná, protože jsem se o něj v kvalifikaci přičinil. Krásný pocit, který bych přirovnal k postupu Plzně do Ligy mistrů.

Takže tentokrát prožíváte větší radost než před čtyřmi lety, kdy vás trenér Bílek nominoval až na závěrečný turnaj v Polsku?

Spíše je to o štěstí, protože jsem se podílel na postupu. Vždyť až na jeden zápas jsem v kvalifikaci odehrál všechna utkání a jsem rád, že jsme je zvládli.

Šampionátovou jistotu už máte, teď si navíc budete moci vybrat, který tým z dvojice uchazečů o třetí příčku pustíte do baráže a případně do Francie, neboť v říjnu hrajete jak s Turky, tak i Nizozemci.

Takhle tedy rozhodně neuvažujeme. Trenér možná prostřídá i hráče a sestavu, podstatné ovšem bude, že ve zmiňovaných říjnových zápasech budeme moci hrát v klidu a uvolněně.

Po losu kvalifikace se o vaší skupině mluvilo jako o skupině smrti. Věřil byste tehdy, že si nakonec zajistíte postup už dvě kola před koncem a na výsledcích závěrečných duelů s Tureckem a Nizozemskem už nebude vůbec záležet?

To určitě ne. Trenér je však dítětem štěstěny. Má karmu, takže kam přijde, tam dělá úspěchy. I proto jsem rád, že jsem v reprezentaci. S ním je totiž úspěch téměř pokaždé zaručený.

Zajistí si Češi ve zbývajících duelech kvalifikace ME první místo ve skupině A před Islandem?
Předstihnou Island a skupinu vyhrají
34,6 %
Islanďané skončí před ČR
65,4 %
Celkem hlasovalo 5454 čtenářů.

Reklama

Související témata: