Hlavní obsah

Fantazie! jásal Kadlec a smekal před českými fanoušky v Amsterdamu

Amsterdam

I když před úterním kvalifikačním duelem v Amsterdamu se všeobecně čekalo, že Michal Kadlec nastoupí na levém okraji obrany, trenér Pavel Vrba ho postavil do stoperské dvojice k Marku Suchému. A obránce Fenerbahce ukázal, že mu to tam náramně svědčí.

Foto: United Photos, Reuters

Michal Kadlec (3) a nizozemský útočník Klaas Jan-Huntelaar před brankářem Petrem Čechem.

Článek
Fotogalerie

Takhle to vypadalo v kabině národního týmu po výhře v Nizozemsku.

Fotbalisté slaví těsně po závěrečném hvizdu v Amsterdamu.

Jaké to bylo zahrát si po čase v reprezentaci a na místě stopera?

Konec dobrý, všechno dobré... Ale hodně to bolelo. Souboje s Holanďany byly tvrdé a bylo jich hodně. Nepamatuji na zápas, kdy by nám lítalo do šestnáctky tolik míčů. Chvílemi jsme nevěděli, ke komu dřív skočit. Snažili jsme se je vytlačit, ale někdy to prostě nejde. Škoda těch dvou gólů. Ale my jsme všichni bojovali na maximum a dali do zápasu úplně všechno, abychom kvalifikaci zakončili vítězstvím a mohli na ni v dobrém vzpomínat. To se podařilo. Za celou kvalifikaci jsme si tenhle konec zasloužili, i když jsme na jejím začátku měli štěstí. Ale vybojovali jsme postup zaslouženě. A výhra v Nizozemsku je parádní tečkou.

Těch posledních patnáct minut bylo asi hrozných...

(úsměv) Když to šlo, podíval jsem se na světelnou tabuli, ale ten čas neubíhal. Běžela nějaká osmaosmdesátá minuta, pořád jsme vedli 3:2, ale lítal nám tam jeden balón za druhým. Dostat je ze šestnáctky nešlo. Měli jsme i štěstí, že se některé míče odrazily k nám a mohli jsme je odkopnout. Podstatné je, že jsme výhru ubojovali.

Slyšeli jste české fanoušky, kteří dokázali chvílemi překřičet domácí?

Fantazie! Viděl, že jejich blok byl plný. Byli i na jiných místech. Dokonce jsem slyšel, že křičeli: „My jsme tady doma". Klobouk dolů a velký dík, že za námi přijeli až sem, zejména po prohraném zápase s Tureckem. Snad jsme se jim výkonem a výsledkem odvděčili.

První zápas v Praze jste porazili Nizozemce se štěstím. Tentokrát to bylo jiné...

Štěstí jsme měli také, ale to k fotbalu patří. V první půli jsme hráli výborně až do vyloučení. Samozřejmě jsme nechtěli otvírat hru, ale dařilo se nám vyrážet do brejků. Udrželi jsme balón, což se nám s Tureckem nedařilo. Výhra byla zasloužená. Hrát v Nizozemsku a v oslabení a vyhrát, to se cení.

Co říkáte mladým klukům, kteří přišli do týmu?

Máme hodně marodů. Noví hráči do mužstva zapadli. My jsme celou kvalifikaci odtáhli jako jeden tým, teď nemyslím jen hráče, ale i ostatní členy realizačního týmu. Nakonec jsme tu těžkou skupinu vyhráli. Ukázalo to také, že jsme schopni hrát i se silnými týmy. Hlavně aby se nikdo na šampionát nezranil, Když půjdeme takhle dál, můžeme ve Francii i něco získat.

Trenér Vrba říkal, že předpokládal vítězství Nizozemců ve skupině, Turky čekal druhé a svůj tým viděl v souboji o baráž s Islandem. Napadlo vás, že můžete skupinu vyhrát?

To určitě ne. Už ten loňský podzim byl neuvěřitelný, vyhráli jsme všechny čtyři zápasy. Pak přišla remíza s Lotyši a prohra na Islandu. Přesto jsme nejen dvě kola před koncem kvalifikace postoupili, ale i přes prohru s Turky skupinu i vyhráli, to je paráda!

Turci také postupují, Oslavíte to se spoluhráči z Fenerbahce?

Gratuluji jim. Věřím, že to bude dobré. Před tímhle utkáním mi říkali, ať vyhrajeme. To jsme splnili. Třeba se potkáme i na šampionátu.

Reklama

Související témata: