Hlavní obsah

Polští fanoušci chtějí vrátit vstupné! Vacek se ani nediví: Lewandowski je pro ně bůh

Vratislav

Poláci jsou zklamaní. A moc! Největší hvězda jejich týmu Robert Lewandowski v dnešní přípravě proti české reprezentaci nenastoupí. „Je to polský bůh, jeho jméno skloňují Poláci ve všech pádech. Jeho fotografie se objevuje neustále a téměř všude,“ potvrzuje Kamil Vacek působící v ligových Gliwicích, že kanonýr bundesligového Bayernu Mnichov je pro celou zemi dnešního soupeře české reprezentace modlou, které se všichni klaní. Žádný div, že rozčarovaní polští fanoušci žádají o navrácení peněz za vstupenky, když zjistili, že Lewandowski dostal od trenéra Nawalka volno a proti Čechům se na trávníku stadiónu ve Vratislavi neobjeví.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kamil Vacek (uprostřed) na tréninku reprezentace mezi Ondřejem Zahustelem a Bořkem Dočkalem.

Článek

Trénink české fotbalové reprezentace v Polsku

Od evropského šampionátu před třemi lety zažívá fotbal v Polsku obrovský boom. „Zvláště teď, kdy reprezentace postoupila na evropský šampionát," připomíná někdejší hráč pražské Sparty Kamil Vacek sloužící nyní pod trenérem Látalem v Gliwicích, že Poláci si po dlouhých osmi letech čekání vybojovali přímý postup na EURO 2016 ve Francii.

Lewandowski? Evropský top útočník

„A ze skupiny, kde měli za soupeře Německo, Skotsko a Irsko," upozorňuje trenér české reprezentace Pavel Vrba, že Poláci měli nesmírně těžké konkurenty. Kanonýr Lewandowski se však o postup postaral. Stejně jako třeba o vítězství v páteční přípravě s Islandem, v níž vstřelil dva góly.

"Je to evropské top útočník, ale nemyslím, že by se jednalo v případě Poláků zase až takové oslabení. Mají výborný mančaft, což přímým postupem na EURO dokázali," připomíná Vrba.

„Má nesmírně nabitý program, proto jsem mu dopřál volno," vysvětlil trenér polské družiny Nawalka, proč elitního střelce ve svém kádru nedržel a posvětil mu návrat do Mnichova.

Boom není jen o Lewandowském

„Pro Poláky je Lewandowski modlou, ale boom polského fotbaul není jen o Lewandowském. Všudy vyrostly nové stadióny. A nejen ty, na nichž se hrálo před třemi lety mistrovství Evropy. Přijeli jsme třeba k ligovému utkání k běloruským hranicím a já valil oči, jaký má Bialystok stadión. A o klubovém zázemí ani nemluvě," přiznává Vacek, jak moc byl zaskočen vzestupem polského fotbalu a podmínkami, který má.

„A to platí i pro nás, i když Gliwice jsou na polské ligové scéně jedním z nejmenších klubů," nepopírá, že do Polska se mu původně moc nechtělo, neboť o úrovni soutěže a fotbalovém zázemí měl spoustu pochybností. Pár týdnů stačilo, aby se jich zbavil.

„Podle mého by jak Sparta, tak Plzeň hrály na špici polské ligy, ale obrovský rozdíl je mezi ostatními kluby. Mají zázemí, ekonomickou sílu, obrovskou podporu fanoušků, takže každé utkání je vyprodané," netají, jak moc se pletl. Aby ne, když účinkování na polské ligové scéně mu umožnilo po čtyřech letech zase návrat do české reprezentace.

Vacek bude mít možnost

„Polskou ligu znám velice dobře, a proto tvrdím, že pokud v ní některý hráč uspěje, měl by dostat příležitost v reprezentaci. A Vacek v ní patří k nejlepším," potvrzuje trenér českého národního týmu Pavel Vrba, že dnes nasadí Vacka proti Polákům do základní sestavy.

Polský fotbal vychvaluje a velebí, proto bude mít možnost se proti reprezentaci Polska patřičně ukázat. A nevadí, že hostitelé nastoupí bez své největší hvězdy Lewandowského.

Jak dopadne přátelský duel fotbalistů Polska a Česka ve Vratislavi?
Zvítězí domácí
25,3 %
Utkání skončí remízou
21,1 %
Vyhraje Vrbův výběr
53,6 %
Celkem hlasovalo 11783 čtenářů.

Reklama