Hlavní obsah

Od deprese k euforii. A mazáci dopředu! Reprezentace se fotila, po tréninku byl golf či bazén

Kranzach

Týmové focení absolvovali fotbalisté Česka v sobotu dopoledne na tréninkovém hřišti v Kranzachu, kde absolvují soustředění před blížícím se mistrovstvím Evropy. Po pátečním šestibrankovém vítězství nad Maltou v prvním ze tří přípravných duelů byli svěřenci Pavla Vrby v dobrém rozpoložení. A protože nakonec vyšlo i počasí, byli spokojení úplně všichni.

Fotbalisté na soustředění v Alpách přicházejí na foceníVideo: Radek Malina (Kranzach), Právo

 
Článek

Přípravy na focení fotbalistů

Focení fotbalových reprezentantů

Ještě časně ráno nad dočasným domovem národního mužstva svítilo slunce, jenže po osmé hodině se obloha zatáhla a spustil se déšť, což plánovanému fototermínu příliš nenahrávalo. Krátce před desátou hodinou se však mraky rozehnaly a údolí zalilo slunce.

„Mazáci dopředu," pobízel týmový fotograf Jan Tauber opory, když se mužstvo šikovalo před objektivy. „A hodinky dolů," napomínal trenéry. „Omlouvám se celému kolektivu," usmíval se kouč brankářů Jan Stejskal, jenž byl jedním z „provinilců" stejně jako Pavel Vrba, Zdeněk Svoboda a Karel Krejčí.

Když se hráči v druhé a třetí řadě srovnali podle připraveného scénáře, došlo ještě kvůli výškovému rozdílu na přehození záložníka Davida Pavelky s obráncem Markem Suchým, jenž zaujal druhé místo zkraje. „S tím tvým hrudníkem se sem už definitivně nevejdu," usmíval se záložník Ladislav Krejčí, jemuž připadlo místo na kraji třetí řady v narážce na vypracovanou postavu zadáka Basileje. „Prosím Limbu na špičky," pobízel fotograf obránce Limberského z Plzně, aby se trošku „natáhnul" a na fotografii nebyl velký výškový rozdíl. „Ještě počkáme na Šuriho," usmíval se fotograf, když si záložník Sparty Šural oslněný sluncem mnul oči.

Po vytvoření týmové fotografie, na níž bude chybět Daniel Pudil ze Sheffieldu, protože ještě v sobotu hrál poslední zápas sezóny, hráči pózovali na individuální kartičky. „Koubas, usměj se trošku," pobízel zkušený záložník Jaroslav Plašil náhradního brankáře Tomáše Koubka, který se před objektivy značně kabonil.

„Příprava focení probíhá s předstihem, aby se hráči v daný termín seřadili vždy od nejvyššího ve středu řady k nejmenším do krajů. Trenéři a největší opory jsou pochopitelně vepředu. V den focení je to pak velké napětí. Tentokrát od euforie z ranního počasí přes depresi z deště, v němž se pochopitelně kluci nechtějí fotit, až po nadšení, že vyšlo dokonalé světlo," popisoval celou proceduru týmový fotograf.

Když bylo hotovo, absolvoval tým regenerační trénink. Borci, kteří hráli v pátek proti Maltě větší časový úsek, měli jisté úlevy. Nicméně i tak většina českých reprezentantů opouštěla hřiště až téměř po dvou hodinách.

Odpoledne měli hráči volno. Někteří jako kupříkladu Čech s Plašilem vyrazili do nedalekého Kössenu na golf. Další v doprovodu partnerek a dětí mířili k hotelovému bazénu, jiní užívali klidu na pokojích.

Reklama