Hlavní obsah

'Bláznivá' Švédka chce soupeřit s muži

PRAHA

Před největší výzvou své profesionální kariéry stojí švédská golfistka Annika Sörenstamová. Světová jednička mezi ženami se totiž rozhodla startovat na mužském profesionálním turnaji PGA Tour v texaském Fort Worthu. Zatímco fenomén Tiger Woods její tah uvítal, jiní se bouří. "Co si tím dokáže, že bude hrát s námi? Je to směšné," rozčilují se.

Článek

"Nemám nic proti ženám, ale oni mají svou tour a my zase svoji. Takhle akorát někoho připraví o místo," nebral si servítky Vidjay Singh, sedmý muž světového pořadí. Golfista z Fidži navíc prohlásil, že pokud by byl nalosován k dvaatřicetileté Švédce do dvojice, pak by se z turnaje odhlásil.

Opovržení vzbudil start ženy v mužském hájemství také u jiných hráčů. Nick Price ze Zimbabwe, který bude obhajovat vítězství, si stěžuje: "Loni jsem vyhrál, ale všichni se ptají jen na Anniku..." Dodává, že vše kolem Švédky smrdí reklamou. "Měla by nejdříve podstoupit kvalifikaci, pak by se vidělo," narážel Price na skutečnost, že Sörenstamová dostala divokou kartu, umožňující ji přímý start v turnaji.

Woods má pochopení

Tiger Woods, fenomén golfových 'greenů', se ukázal jako větší gentleman a start ženy přivítal. "Bylo by férovější, kdyby mohla startovat mezi námi vícekrát. Pak by lidé mohli více posoudit, jaká to je hráčka ve skutečnosti," dokonce navrhl Švédce rozšíření počtu startů. "Když bude hrát jen jednou, může se jí stát cokoli, od zranění po další trable. Dal bych jí více šancí," svěřil se novinářům v předvečer zahájení turnaje v německém Alveslohe populární Američan.

Samotná Sörenstamová se na rozvířené dění dívá s lehkými rozpaky. "Myslím, že každý má právo na svůj názor. Možná jsem byla trochu naivní, když jsem se domnívala, že k tomuhle nedojde," přiznala rozpaky švédská hráčka. Dál si však užívá pozornosti a dohadů expertů, jak její vystoupení dopadne. "Je to vážně zábava, nečekala jsem to," pochvaluje si.

Obvinění, že si dělá jen reklamu, Sörenstamová odmítla. "Je to pro mě jen zkouška. Chci zjistit, jak na tom jsem. Jsem si jistá, že kdybych dostala více příležitostí, bylo by to lepší," uvedla. Možná abych popíchla své budoucí soupeře, dodala, že by mohla turnaj vyhrát. "Možná, když bude správná konstelace hvězd," dodala.

Těžké hřiště

Woods však nepočítá s tím, že by švédská profesionálka postoupila do cutu. tj. do závěrečných dvou kol. "Pokud by to zvládla, pak by podala fantastický výkon," předjímal. Prý nejen proto, že je žena, ale zejména kvůli těžkým podmínkám na golfovém hřišti ve Fort Worthu. "Hodně a často tam fouká a do cutu se postupuje i při bezvětří se třemi či čtyřmi údery nad par," vysvětlil nejlepší golfista planety.

Sörenstamová loni vyhrála třináct turnajů v různých koutech světa, což za posledních čtyřicet let žádná jiná žena nedokázala. Před dvěma lety vůbec jako první zahrála jedno kolo jen na 59 ran.

Reklama