Hlavní obsah

Cítil se součástí týmu a snil, jak si povodí Buffona. Ve Francii završil hattrick účastí na ME

Tours

Hattrick v účasti na mistrovství Evropy završil bývalý český fotbalový obránce Zdeněk Grygera během šampionátu ve Francii. Ke startům v bronzovém Portugalsku 2004 a následně ME 2008 v Rakousku a Švýcarsku vystupoval na probíhajícím dostaveníčku nejlepších národních týmů kontinentu jako expert v televizním studiu v Tours, kde měl dočasný domov český reprezentační výběr. „Cítil jsem se součástí týmu," prohlásil šestatřicetiletý borec, jenž během kariéry oblékal dres Sparty, Ajaxu Amsterdam, Juventusu či Fulhamu a nyní působí ve vedení ligového Zlína.

Foto: Jan Tauber

Zdeněk Grygera na stadiónu v Tours, kde trénovala česká fotbalová reprezentace během ME.

Článek
Fotogalerie

Naplňovala vás práce v roli televizního experta ve studiu v Tours?

Nešlo o můj první kontakt s fotbalem prostřednictvím televize. Pravidelně jsem byl ve studiu při zápasech Ligy mistrů. Každopádně jsem byl nadšený, že mohu být na mistrovství tímto způsobem. Spoustu věcí jsem si vybavoval, jak jsem je sám na mistrovství prožíval. Tréninky, regeneraci, taktické porady. Vlastně jsem to všechno prožíval znovu a cítil se trošku součástí týmu. Moc mě ta práce bavila.

S některými hráči jste ještě hrál, jiné velmi dobře znáte. Vyzvídal jste u nich?

Ne. O to jsem se nesnažil. Charakteristiku každého hráče znám, a pak jsem měl hodně informací ze sociálních sítí, z médií. Navíc při rozhovorech jsme nešli do debat o taktice. Naším úkolem bylo přiblížit divákům prostředí a náš pohled na formu hráčů v zápasech či tréninku.

Jaké jste měl ohlasy na své účinkování ve studiu?

Docela kladné. Snad byly pro veřejnost mé postřehy zajímavé. Nikomu jsem se nesnažil vnucovat svůj názor jako jediný správný, spíše jsem měl snahu přinést hlubší pohled. Něco, co běžnému divákovi unikne. Třeba při šanci Daridy proti Španělsku jsem věděl, že udělal maximum. Jasně, to je vstřelení gólu. Ale míč mu trošku odskočil mezi nohy, takže mi bylo hned jasné, že hlavní snahou bylo trefit bránu.

Vybavilo se vám při nynější práci vlastní mediální vystupování?

Ano. A musím říct, že komunikace hráčů šla výrazně dopředu. Odmítání mediálních aktivit skončilo. Kluci pochopili, že bez televize a médií nejde fotbal dělat. Jsou to spojité nádoby. Zejména fotbalisté v zahraničí rychle pochopí, že nejde jen o trénink a zápas.

Z vlastního účinkování v národním mužstvu jste měl odlišné zkušenosti?

Pamatuji si, jak jsme se v reprezentačních začátcích vymlouvali, když byly nějaké mediální povinnosti. Tehdy bylo všechno živelnější, méně organizované. Všichni pokaždé chtěli mluvit jen s Pavlem Nedvědem. Až postupně se nastavila určitá pravidla. A mě ohromně překvapilo, jak jsou kluci otevření a zapojují se. Nemluví dvěma slovy, ten posun v komunikaci je obrovský. Před lety to bylo kolikrát hodně na sílu.

Bylo hodně složité skloubit práci pro televizní studio v Tours s pozicí manažera fotbalového klubu ve Zlíně?

Řešil jsem spoustu věcí přes telefon. V pondělí jsme začali přípravu, ale hodně věcí jsme se snažili dotáhnout, než jsem odjel. Nyní probíhá spíše kondiční složka, v kádru je hodně kluků na zkoušku. Nevadí, že nejsem přímo na místě.

Jak jste viděl šampionátové výkony Italů, které drží v brance Gianluigi Buffon, váš bývalý spoluhráč z Juventusu?

Všichni mi pořád předhazují, že na ně mám slabost... V Itálii byl národní tým hodně kritizovaný. Vážně hodně! Že mají nejslabší výběr v celé historii. že poprvé postrádají playmakera a nemají nikoho, jako byl v minulosti Pirlo, Del Piero, Totti či jiné hvězdy. Jenže mají trenéra Conteho, který je známý, jak moc lpí na taktice, soudržnosti, odhodlání a fyzické připravenosti. Když Italy vidím, chtěl bych vidět stejně hrát český tým.

Je to ale vůbec reálné? Nejde o přání z říše science fiction?

Nemůžeme si brát příklad ze Španělska nebo Chorvatska, protože náš styl je odlišný a nemáme špílmachry. Ale Italové jsou strašně poctiví, týmovostí, agresivitou a odhodláním jsou schopní přehrát i silnější týmy. K tomu mají skvělou obranu. Jde tam podle mého najít mustr pro českou reprezentaci.

Obdivujete hodně Buffona, jenž je v osmatřiceti letech ikonou Italů?

Když jsme se viděli naposledy asi před měsícem, tak jsem chválil jeho formu. A říkal mi, že vydrží ještě do mistrovství světa v Rusku. Je ohromující, jak pořád nachází motivaci. Strašně pořád prožívá každý zápas. Přitom odchytal neuvěřitelnou porci utkání, už sezóny se drží na vrcholu. Ale fotbal ho pořád naplňuje.

Divíte se, kde bere motivaci?

Ani ne. Já tomu rozumím. Pro Italy je život fotbal. Od rána do večera se baví jenom o fotbale. Snem všech kluků je hrát fotbal na nejvyšší úrovni, prosadit se do reprezentace, a pak hrát, dokud to jde. Protože prostředí, v němž se nachází, žije fotbalem a hráče uctívá.

Existovala varianta, že v případě postupu český tým narazí právě na Itálii. Byl byste pak rozpolcený, komu fandit?

Vůbec ne. Jednoznačně českému týmu. A pokud bychom Italy porazili, mohl bych jim říkat, že jsme je vyřadili. To bych si Gigiho povodil! Ale bohužel...

Reklama

Související témata: