Hlavní obsah

Škola v Ježkově obýváku je inspirací. V čem byl legendární trenér za totality průkopníkem?

Tychy

Hledali způsob, jak proti Italům, pětinásobným šampiónům, udržet naději na postup do semifinále fotbalového ME hráčů do 21 let. Trenérský štáb české reprezentace trávil hodiny u videa a chystal rozbor, který má být ve středu základem na cestě k úspěchu. „Selektovali jsme to klíčové, abychom hráče nezahltili," říká trenér Vítězslav Lavička.

Foto: Radek Malina, Právo

Trenér Vítězslav Lavička a manažer české fotbalové reprezentace do 21 let Jaromír Šetrle.

Článek

S taktickou přípravou v podobě teorie u televizní obrazovky má bohaté zkušenosti. Byl jedním z prvních hráčů, kteří se v Česku, respektive Československu s takovým prvkem setkali. „Video rozbor soupeře byl v tehdejší době v našich končinách naprostý unikát, něco nepředstavitelného a výjimečného. Průkopníkem byl Václav Ježek, který mě vedl ve Spartě," vzpomíná Lavička na trenérského mága, který dovedl Československo k triumfu na mistrovství Evropy 1976 a Spartu k šesti ligovým titulům.

Letenský tým včetně Lavičky tehdy v sezóně 1983/84 čekal souboj s Realem Madrid v 1. kole Poháru UEFA, dnešní Evropské lize. Nikdo nedával Ježkovým svěřencům naději. Byli odepsaní dříve, než vyběhli na trávník. Jenže se stal zázrak. Letenští Bílý balet senzačně vyřadili. A jedním z dílků na cestě k úspěchu byla i Ježkova inovace.

„Pozval nás k sobě domů. Sešli jsme se u trenéra v obýváku, naštěstí měl prostorné bydlení," směje se Lavička, když šátrá v paměti. Nešlo o žádný teambuilding. Ježek měl na videokazetě sestříhané zápasy Realu Madrid. „Někteří kluci seděli, další stáli. Ale všichni jsme se zaujetím sledovali, co trenér připravil. Ohromně jsme oceňovali, co pro nás dělá. Byla to velká škola. Na tehdejší dobu měl výborné technické vybavení. Přes satelit chytal zápasy španělské ligy a dalších předních světových soutěží. Měl televizi s obří obrazovkou, která je dnes samozřejmostí, ale tehdy šlo o vzácnost," připomíná Lavička.

Sparta i díky Ježkově inovátorství následně vyřadila polskou Lodž, šokovala anglický Watford a nad její síly byl až ve čtvrtfinále Hajduk Split, jemuž podlehla po prodloužení. Video bylo součástí sparťanského úspěchu, který prožíval i Lavička. Na studium soupeřů se však muselo do soukromí. „Na Letné takové vybavení nebylo. Až později v éře Dušana Uhrina staršího šlo o samozřejmost," vzpomíná Lavička.

V současnosti je detailní rozbor protivníka u televizní obrazovky součástí každé předzápasové přípravy. „K dispozici jsou informace nepřeberného množství. Ať už obrazových nebo statistických. Snažíme se vybrat to nejpodstatnější," vysvětluje Lavička.

„Jde o srozumitelnost, aby bylo jasně patrné, kde jsou silné i slabé stránky soupeře, jak zahrává standardní situace. Vytáhneme fragmenty hry jednotlivých hráčů, doplníme o statistické záležitosti. Pro kluky je důležité vědět, kam si protivník míč naváží. Kterou nohou dělá kličku. Jsem přesvědčený, že to pomáhá," vypravuje Lavička.

A doufá, že jeho přesvědčení dojde naplnění i ve středečním duelu proti Italům, v němž jednadvacítka potřebuje vyhrát, aby uchovala reálnou postupovou naději. „Ve srovnání se soupeři v kvalifikaci jdeme v přípravách na šampionátu mnohem více do hloubky. Když je objem informací větší, tak jako nyní, raději uděláme dvě sezení, aby to hráči pobrali. Snad se efekt dostaví," přeje si Lavička.

Reklama

Související témata: