Hlavní obsah

Hapalovi poslal Lavička gratulaci: Ale byl bych nerad, aby Slovensko slavilo na náš úkor

Tychy

Poslal trenérskému kolegovi a krajanovi textovou zprávou gratulaci k mimořádnému výsledku! Nicméně trenér české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Vítězslav Lavička si velmi dobře uvědomoval, jak moc zavařil jeho Lvíčatům Pavel Hapal šéfující výběru Slovenska, když přemohl Švédsko 3:0 v posledním duelu skupiny A na mistrovství Evropy. Česká Lvíčata teď v sobotním utkání s Dánskem (od 20:45 hodin) potřebují v Tychách vyhrát o tři branky ideálně při čtyřech a více vstřelených gólech! A pokud Portugalci v pátečním večerním duelu zvítězí o více než tři branky, musí Lavičkův tým následně uspět stejným rozdílem.

Foto: Radek Malina, Právo

Trenér Vítězslav Lavička a manažer české fotbalové reprezentace do 21 let Jaromír Šeterle.

Článek

Triumfem nad Italy v druhém utkání skupiny C jste se vrátili do hry o postup do semifinále. Jak nyní s ohledem na další výsledky šampionátu vnímáte situaci českého týmu?

Uděláme všechno, abychom vyhráli. Klíčovým zadáním je zvítězit, protože za určité konstelace můžeme být i první ve skupině (pozn. red.: zápas Itálie - Německo musí mít přesný výsledek 2:0, pak Česku stačí jakákoliv výhra). Pochopitelně budeme myslet i na skóre. Doufám, že vynikající fanoušci nám znovu vytvoří domácí prostředí a společně dosáhneme úspěchu.

Počítal jste s možností, že do postupových bojů tak výrazně promluví Slovensko, které porazilo ve čtvrtek obhájce titulu ze Švédska hladce 3:0?

Sledovali jsme jejich zápas a je to prostě realita. Poslal jsem Pavlu Hapalovi gratulaci k výsledku. Slovensku moc přeji úspěch, ale tentokrát bych byl nerad, kdyby měli slavit postup na náš úkor. Pro nás je jejich výsledek další komplikací na cestě do semifinále, ale nejpodstatnější bude, abychom vyhráli. Druhou motivací našeho týmu bude rozdíl ve skóre. A uvidíme, na co to bude stačit.

Podřídíte okolnostem, kdy je třeba jednoznačné vítězství, i složení základní sestavy?

Je potřeba si uvědomit, že Dánsko má mimořádnou kvalitu, přestože dosud nebodovalo. V obou zápasech bylo velmi nebezpečné, tudíž nemůžeme hru bezhlavě otevřít. Pochopitelně bude potřeba útočit, ale nesmíme zapomínat ani na defenzívu. Nicméně připouštím, že mezi variantami složení týmu je i taková sestava, kde je kladen větší akcent na útočnou fázi.

Ve čtvrtek tým na několik hodin opustil útočník Patrik Schick a odletěl do Turína na zdravotní prohlídku. Jeho přestup do Juventusu už by nyní měl být pouhou formalitou. Věříte, že mu vyřešení záležitostí souvisejících s transferem pomůže?

Pohledy na jeho uvolnění mohou být různé. Já věřím, že pro reprezentaci bude efekt pozitivní. Vyřídil velice důležitou věc pro kariéru a budoucnost. Bude mít čistou hlavu. Zatím na svoji trefu čeká. Máme v ofenzívě i další velmi šikovné hráče, kteří se dosud neprosadili. Věřím, že kvalita se ukáže v pravý čas.

Ještě ve středu jste si lebedil, že je výhoda hrát poslední zápas s vědomím, co je třeba k postupu. Pořád považujete rozlosování za výhodu?

Je to realita, kterou je třeba respektovat.

Za určitých okolností může postupujícího určit počet žlutých karet v turnaji. Zatímco ve srovnání s Portugalskem je bilance českého týmu příznivá, při porovnání se Slovenskem už nesmí být nikdo z vašich svěřenců napomínán. Budete na hráče v tomto směru apelovat?

Budeme chtít, aby kluci hráli důrazně. Ale je velký rozdíl hrát bojovně a pseudobojovně. Je potřeba mít dobrou organizaci a být včas v soubojích. Pak k faulu nedojde.

Reklama

Související témata: