Hlavní obsah

Suchopárek o cíli nemluví. Ale ví, kdo je tamada

Praha

V roce 1996 dobyl s Nedvědem a spol. stříbro na ME v Anglii. Teď zažije Jan Suchopárek evropský šampionát v roli trenéra české fotbalové devatenáctky. „Spousta lidí se ptá, s čím do Gruzie jedu. Odpovídám, že s osmnácti hráči. Doufám, že zdravými,“ žertoval Suchopárek před čtvrtečním odletem do Tbilisi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér české fotbalové devatenáctky Jan Suchopárek.

Článek

O cílech záměrně nemluvil. „V poslední době to každý spíš zakřikl. Radši si to nechám pro sebe. Tým ambice má, vyhráli jsme kvalifikační skupinu s devíti body, možná až překvapivě. Musíme ale brát v potaz kvalitu soupeřů," prohlásil Suchopárek.

Ve skupině čeští mladíci narazí postupně na Švédsko (neděle), Portugalsko (5. července) a domácí Gruzii (8. července). „Švédové jsou pro mě vyspělý, skoro až dospělý tým. Portugalci jsou mistři Evropy do sedmnácti let. Šest hráčů bylo před měsícem na mistrovství světa dvacítek a došli do čtvrtfinále," připomněl kouč.

V generálce na šampionát obsadil jeho výběr na turnaji v Toulonu čtvrté místo. Mimo jiné uhrál bezbrankovou remízu s Brazílií. „Jestli mě to nabylo optimismem nevím. Spíš to splnilo očekávání," podotkl Suchopárek.

Informace o gruzínském prostředí zprvu získával od kouče Dušana Uhrina mladšího, který působil v Dinamu Tbilisi. Ty si potom ověřil na místě při losování skupin. „Máme kontakt i na pana velvyslance, doporučil nám určité věci. Jsme mu vděčni, víme, co nás čeká. Máme za sebou i nějaké ochutnávky," prozradil.

Když měl být konkrétní, krátce se zaculil. „Jsme nachystaní na to, že v Gruzii řídí zábavu takzvaný tamada. To je nejstarší člověk u stolu. Podle něj se zvedá číše a zpívá se. Na to musíme být připraveni," vtipkoval kouč. „Kdo je u nás v mužstvu nejstarší, nevím. Ale nejtlustší jsem já, stoprocentně," smál se Suchopárek.

Reklama