Hlavní obsah

Ujfaluši: Strach nemám, i když trest je hodně tvrdý

Radek MalinaSport.czPrávo

S devatenáctibodovým odpočtem vstupuje do nového ročníku nejvyšší italské fotbalové soutěže Fiorentina. Obránce loni čtvrtého celku soutěže a opora české reprezentace Tomáš Ujfaluši přesto věří, že klub nebude jen bojovat o záchranu. "Psychicky to bude hodně náročné," tvrdí Ujfaluši v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši

Článek

Fiorentina byla namočená do korupčního skandálu a teprve po odvolání se ji zmírnil trest, takže není vyřazena z nejvyšší soutěže, ale začne s minus devatenácti body. Jaká je v klubu atmosféra?

Určitě není napjatá, jak by si někdo mohl myslet. Všichni v klubu jsou spokojení, že jsme zůstali v Serii A, protože původní trest byl mnohem horší. Navíc zůstává kanonýr Toni, což je naprosto skvělé. Jen nás mrzí, že nemůžeme do evropských soutěží, ač jsme si 4. místem vybojovali možnost hrát o Ligu mistrů.

Jak se vám bude hrát s tím bodovým odpočtem?

Je to hodně tvrdý trest. Je jisté, že budeme muset bojovat o záchranu. A psychicky bude soutěž hodně náročná. To obrovské manko bude člověk pořád nosit v hlavě. Musíte vyhrát šest zápasů a stejně pořád nebudete na nule. Sám jsem zvědavý, jak vše budu vnímat, až se soutěž druhý zářijový víkend rozjede.

Řešili jste trest nějak se spoluhráči nebo proběhly pohovory s trenérem, který by vás na těžkou situaci připravoval?

Nic takového se neuskutečnilo a myslím, že ani neuskuteční. Všichni si tíhu uvědomujeme, i když jsme nic takového nikdy nezažili. Pro mě to znamená, že skutečně každý rok ve Florencii mi přinesl něco nového. Po přestupu z Hamburku jsme bojovali o záchranu. Při mojí druhé sezóně jsme zase hráli na špici. A teď ten trest.

Nechtěl jste z Fiorentiny prchnout do jiného klubu?

Já přestup zavrhl hned, i kdyby měl platit původní trest. Byl jsem rozhodnutý zůstat i v druhé lize. Cítím se v klubu dobře, fotbalově i v osobním životě. Získal jsem moc zkušeností. A nechtěl jsem při prvním problému, byť hodně velkém, utíkat. Klub mi prostě přirostl k srdci. Strašně moc si rozumím s trenérem i realizačním týmem.

Jste připraven, že v nové sezóně budete hrát pod velkým tlakem?

Jsem si toho vědom a nevadí mi to. Nemám strach. Máme lepší tým než v minulé sezóně, kdy jsme skončili čtvrtí. Příprava nám vyšla dobře, navíc jsme se skvěle posílili. Přišli Liverani, Santana, Mutu. Jsme hodně silní a nesmíme si vůbec připouštět, že bychom se nedokázali zachránit.

Jak daleko jste v přípravě?

Po mistrovství světa už jsem absolvoval měsíc plného tréninku. Fyzicky se cítím skvěle, herně zrovna tak. V každém přípravném utkání jsem odehrál minimálně hodinu.

Promítl se skandál do ekonomiky italských celků a přinesl negativní reakci sponzorů?

Nevím jak jinde, ale v našem klubu se problém na financích nijak neprojeví. Italské noviny sice moc nečtu, ale troufám si tvrdit, že i celková atmosféra v italském fotbale je dobrá. AC Milán může hrát o Ligu mistrů, Lazio i Fiorentina zůstávají v nejvyšší soutěži. Nejhůře dopadl Juventus, který musí do Serie B.

Reklama