Hlavní obsah

Marek Čech poprvé trénoval se svým jmenovcem

PRAHA

Jeden září dlouhé měsíce v české lize v dresu Liberce, druhý zase sbírá čistá konta a okouzluje už třetí sezónou anglickou Premier League v barvách Chelsea. Ale až v úterý se fotbaloví brankáři a zároveň jmenovci Marek Čech s Petrem Čechem poprvé potkali.

Článek

Sešli se na tréninku fotbalové reprezentace, kam byl třicetiletý liberecký gólman premiérově povolán minulý čtvrtek před kvalifikačními zápasy se San Marinem a v Irsku. To jeho o šest let mladší kolega se v národním týmu těší pozici neotřesitelné jedničky už více než čtyři roky.

"Je fakt, že moje kariéra je úplně opačná než ta Petrova. On dostal šanci hodně brzy, už někdy v sedmnácti letech. Já si na to prostě musel počkat déle," řekl Marek Čech na setkání s novináři v dejvickém hotelu Praha. To už za sebou měl svůj premiérový reprezentační trénink.

Čecha prý příchod do nového prostředí nezaskočil. "V tomhle jsem docela otrkaný, protože jsem za posledních deset let vystřídal asi deset klubů, takže mě takové změny nerozhodí," tvrdil Čech s úsměvem.

Oba Čechové si poprvé potřásli rukama

"Původně jsem si sice myslel, že budu nervózní, ale nakonec to bylo v pohodě. I proto, že jsou tady kluci úplně normální. Navíc se s několika osobně znám. Třeba s Markem Jankulovským jsme hrávali v Ostravě. Tam byl i Libor Sionko, který je ale momentálně zraněný," uvedl Čech, který se k národnímu mužstvu připojil kvůli ligové dohrávce s Kladnem až v noci na úterý společně s libereckým spoluhráčem Tomášem Zápotočným.

V úterý ráno u snídaně si pak Marek Čech s Petrem Čechem poprvé potřásli rukama. Dlouho se čekalo na to, jestli se gólmani se stejným příjmením v národním týmu objeví. Liberecký gólman loni dotáhl svůj tým k titulu, ale až nyní se dočkal své první pozvánky v životě. Oba Čechové se nevyhnuli srovnání v médiích, Marek Čech to však bere s velkým nadhledem.

"To srovnání se nabízí, protože shoda jmen je hlavně pro noviny zajímavá. Ale pro mě je to neporovnatelné, anglická liga je přece úplně někde jinde než česká. Petr patří mezi tři čtyři nejlepší gólmany na světě. Ani nemá cenu mluvit o jeho přednostech, každý vidí jeho formu i stabilní výkony," prohlásil Čech.

Od trenéra se dozví záměry

Se svým mladším kolegou si prý měl hodně co říct. "Gólmani jsou takový zvláštní druh. Vždycky mají dost společných témat k povídání," řekl Čech, který letos v české lize v deseti zápasech vychytal osmkrát čisté konto a dvakrát inkasoval "jen" z penalty v Jablonci a v pondělí s Kladnem.

Tvrdí, že příchod do reprezentace jej může hodně obohatit především o cenné zkušenosti, ale styl chytání prý měnit nebude. "To by asi už ani v mém věku nešlo. Nehodlám už měnit ani zvyklosti, jako rozcvičku nebo přípravu na utkání. To mám už zažité, dělám to bez přemýšlení," řekl Čech.

Odpoledne jej čekala soukromá schůzka s koučem Karlem Brücknerem, protože zatím k tomu nebyl prostor. Čech by se měl dozvědět, jaké záměry s ním vedení reprezentace má. Zjistí, jestli má nějakou šanci postavit se v sobotu v kvalifikaci v Liberci do branky proti San Marinu. "Dokud nebudu mluvit s trenérem, tak je předčasné se do nějakých spekulací pouštět. Ale kdybych v Liberci nechytal, tak bych nebyl zklamaný," tvrdil Čech.

Reklama