Hlavní obsah

Milán chce do neděle splnit bezpečnostní kritéria

MILÁN

Na milánském stadiónu Giuseppe Meazzy začal závod s časem. AC Milán chce podle agentury Reuters do neděle stihnout všechna předepsaná bezpečnostní opatření tak, aby se zápas s Livornem nemusel hrát za zavřenými dveřmi. Premiéra Brazilce Ronalda v červeno-černém dresu přece nemůže být bez diváků. Podobně hektická atmosféra vládne také ve Florencii, Brescii a Ceseně.

Článek

Bitka fanoušků a smrt policisty minulý pátek na Sicílii vyústily v zákaz vstupu fanoušků na ty stadióny, které nevyhovují bezpečnostním kritériím. V neděli by se tak pět z deseti ligových zápasů mělo hrát před prázdným hledištěm.

Viceprezident AC Milán Adriano Galliani řekl, že s vládním nařízením k boji proti fotbalovému násilí souhlasí, ale vyčítá mu, že pro jeho naplnění nedostaly kluby více času. "Potřebovali bychom alespoň šedesát dní. Musíme nainstalovat 160 elektronických turniketů a postavit 900 metrů plotů," řekl Galliani a naznačil tak, že San Siro asi podmínky hned tak nesplní.

Příští týden o osudu evropských pohárů na San Siru

Vláda však má na stížnosti klubů, že nedostaly dost času, pádný argument. Všechna opatření platí už od roku 2005, ale kluby je nebraly vážně. Argumentovaly tím, že stadióny většinou patří městům, a hřešily na to, že splnění podmínek nikdo tvrdě nevyžadoval.

Čtvrteční rozhodnutí uzavřít nevyhovující fotbalové stánky situaci radikálně změnilo. "Jsme zavaleni zakázkami," citovala agentura Reuters firmu, která na stadiónech instaluje turnikety. Ta už vyslala své pracovní týmy nejen do Milána, ale také do Florencie, Brescie a Ceseny.

V Miláně si přes všechen stavební ruch uvědomují, že jim zbývá velmi málo času i na Ligu mistrů, a tak hledají náhradní stadión. Inter přivítá Valencii už 21. února a podle italského tisku se pravděpodobně přesune do Janova, jehož stadión kritéria splňuje. AC Milán se chystá k utkání s Celtikem Glasgow dokonce za hranice. "Zvažujeme nabídky ze Ženevy a z Newcastlu," prozradil Galliani.

UEFA dala Parmě zelenou

Vedení UEFA se však nechalo slyšet, že možná nechá milánské kluby odehrát jejich zápasy na stadiónu Guiseppe Meazzy. "Rozhodneme začátkem příštího týdne, po inspekci stadiónu a nově zbudovaných bezpečnostních opatření," napsala evropská fotbalová unie v prohlášení po pátečním setkání se zástupci italského svazu.

UEFA rozhodla i o osudu Livorna, jehož stadión také nesplňuje zpřísněné bezpečnostní podmínky. Italský celek bude muset odehrát utkání Poháru UEFA se španělským Espaňolem za zavřenými dveřmi. Zápas je na programu ve středu 14. února. Naopak Parma, která má další týden ve stejné soutěži nastoupit doma proti portugalské Braze, dostala šanci odehrát duel na vlastním hřišti. Ovšem jen v případě, že do té doby přizpůsobí stadión Ennio Tardinniho přísným bezpečnostním požadavkům.

Italský svaz také v pátek oznámil náhradní termíny utkání, která byla minulý víkend kvůli po zabití policisty fanoušky při utkání Catanie a Palerma odložena. Devět zápasů 22. kola Serie A se odehraje 18. dubna, den na to jsou na programu duely Serie B. Finále Italského poháru, které se mělo v tomto termínu uskutečnit, se odehraje 9. a 17. května.

Reklama

Související témata: