Hlavní obsah

Inter obhájil titul, Fiorentina si zahraje Ligu mistrů na úkor AC Milán

PRAHA

Fotbalisté Interu Milán získali v italské lize třetí titul v řadě. V posledním kole zvítězili zásluhou dvou gólů střídajícího Ibrahimoviče na půdě sestupující Parmy 2:0 a odrazili tak útok dotírajícího AS Řím. Ten remizoval v Catanii 1:1. AS se s Interem utká také o Italský pohár. Fiorentina s odcházejícím Tomášem Ujfalušim vyhrála souboj na dálku s AC Milán o účast v Lize mistrů.

Článek

Inter Milán si zkomplikoval cestu za třetím titulem v Serii A v řadě domácí remízou s Jarolímovou Sienou v minulém kole. I v zápase na půdě zachraňující se Parmy, která v týdnu odvolala kouče Héctora Cúpera, začali lépe domácí, ale kapitán Morrone tutovku neproměnil.

Spasitel Interu Zlatan Ibrahimovič přišel na trávník v 51. minutě a o jedenáct minut později svému týmu gólem výrazně přiblížil titul. Švédský útočník jej pro své barvy potvrdil druhým přesným zakončením v 79. minutě. Po závěrečném hvizdu tak mohli Manciniho svěřenci slavit 16. scudetto v historii bez ohledu na výsledek AS Řím v Catanii. Parma sestupuje z nejvyšší soutěže.

AS Řím v Catanii jen remizoval

Fotbalisté AS Řím se už pomalu smiřovali s neúspěchem v boji o čtvrtý titul v historii, ale výsledky milánského Interu je vrátily zpět do boje o scudetto. Před posledním kolem ztrácel tým z věčného města jediný bod. Svůj zápas na půdě Catanie, kde se musel, stejně jako Inter v Parmě, obejít bez podpory svých fanoušků, začal druhý celek tabulky nejlepším možným způsobem. Už v osmé minutě se střelou o tyčku prosadil černohorský útočník Mirko Vučinič.

V 82. minutě se Catanie dočkala, ale kvůli zbytečné teči Mascary na brankové čáře byl odmáván ofsajd. Regulérní vyrovnávací branku vstřelil o tři minuty později Martínez a zajistil svému celku definitivu záchrany v nejvyšší soutěži. Sicilský celek se navíc po vyřazení v semifinále Italského poháru právě od Římanů představí v Poháru UEFA. AS se o druhou nejcennější trofej země utká s Interem příští sobotu před domácím publikem.

Ujfaluši se rozloučil velkým úspěchem

K poslednímu zápasu v dresu Fiorentiny nastoupil s kapitánskou páskou český reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši. Po vypršení smlouvy se hodlá v létě stěhovat do Španělska. V nedělním utkání na půdě FC Turín jeho tým hájil dvoubodový náskok před pátým AC Milán v bitvě o předkolo Ligy mistrů, což by bylo spolu s nedávným semifinále Poháru UEFA největším úspěchem za posledních čtyřicet let.

Fiorentinu mohl poslat už ve třetí minutě do vedení Zdravko Kuzmanovič, po pasu za obranu ale tváří v tvář gólmanovi neuspěl. Strážce domácí svatyně čaroval i při dalších šancích soupeře, který Turínské obléhal takřka házenkářsky. O postupu Fialek do Ligy mistrů rozhodl jediným gólem utkání v 76. minutě Osvaldo.

Slavné AC Ligu mistrů hrát nebude

Reprezentační obránce Marek Jankulovski se v dresu Rossoneri neobjevil, Tomáš Zápotočný nastoupil v dresu Udine od první minuty. Po prvním poločase vedli hosté, favorita dokázal překvapit přesnou střelou ve 32. minutě Mesto.

Nejlepší střelci:
21 - Del Piero, 20 - Trezeguet (oba Juventus), 19 - Borriello (Janov), 17 - Mutu (Fiorentina), Di Natale (Udine), Ibrahimovic (Inter), 15 - Kaká (AC Milán), Amauri (Palermo), 14 - Totti (AS Řím), Panděv, Rocchi (oba Lazio), 13 - Cruz (Inter), Maccarone (Siena), 12 - Amoruso (Reggina), Doni (Bergamo), Quagliarella (Udine), Bellucci (Sampdoria), 11 - F. Inzaghi (AC Milán).

Po přestávce ale vyběhl na trávník v domácím dresu čerstvý mladík Pato a svou nálepku kanonýra potvrdil po dvou minutách na trávníku. V 59. minutě dokonal obrat Filippo Inzaghi, který by mohl být klidně Patovým otcem. Další dvě branky domácích přidali loučící se Cafú a Seedorf, ani výhra 4:1 však Milánu k postupu do Ligy mistrů nestačila, slavný klub čeká Pohár UEFA.

Rozehnal zakončil hostování třemi body

Siena byla nabuzená senzačním ziskem bodu proti Interu a zužitkovala toho hned na začátku domácího klání s Palermem. Ve druhé minutě se prosadil Maccarone. Český záložník Lukáš Jarolím se ale radoval pouze na lavičce, z níž se na trávník nedostal. Hosté utnuli euforii soupeře už do přestávky, trefili se Jankovič a Miccoli. Siena kontrovala v 58. minutě, druhý gól v zápase přidal Maccarone a stanovil tak konečné skóre na 2:2.

Lazio Řím se muselo proti Neapoli obejít bez trenéra Delia Rossiho. Italský svaz mu kvůli po pokusu o ovlivnění soupeře udělil trest na tři zápasy. V domácí obraně nastoupil od začátku David Rozehnal, který je v modrém dresu na hostování z anglického Newcastlu. Český reprezentant sledoval ve 14. minutě akci, po níž se jeho spoluhráč Rocchi radoval ze vstřelené branky. V 71. minutě zvyšoval na 2:0 pro Lazio Firmani. Na konečných 1:2 z pohledu hostů upravil Domizzi.

Itálie - 38. kolo:
AC Milán - Udine 4:1 (48. Pato, 59. Inzaghi, 79. Cafú, 88. Seedorf - 32. Mesto), Bergamo - FC Janov 2:0 (32. Floccari, 90.+2 Marconi), Cagliari - Reggina 2:2 (18. Larrivey, 81. Bianco - 55. a 86. z pen. Amoruso), Catania - AS Řím 1:1 (85. Martínez - 8. Vučinič), Empoli - Livorno 2:1 (10. Buscé, 55. Saudati - 83. Diamanti), FC Turín - Fiorentina 0:1 (76. Osvaldo), Lazio Řím - Neapol 2:1 (14. Rocchi, 71. Firmani - 82. Domizzi), Parma - Inter Milán 0:2 (61. a 78. Ibrahimovič), Siena - Palermo 2:2 (2. a 58. Maccarone - 24. Jankovič, 30. Miccoli).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články