Hlavní obsah

Kluby italské Serie A potvrdily osamostatnění soutěže

MILÁN

Kluby italské Serie A potvrdily, že se od začátku sezóny 2010/2011 oddělí od druhé fotbalové ligy. Rozhodnutí, které padlo už v červnu a definitivně bylo schváleno na úterním setkání klubových prezidentů, má nejvyšší italské soutěži pomoci srovnat krok s anglickou a španělskou ligou. Týmy si zároveň slibují lukrativnější výnosy z práv na televizní přenosy.

Článek

O samostatnosti Serie A se mluví už dlouho, naposledy o ní kluby hlasovaly letos v dubnu, kdy 19 z 20 prvoligových celků vyslovilo souhlas s odtržením. Dalším silným impulzem byly letní odchody Brazilce Kaká a Švéda Zlatana Ibrahimovice z Apeninského poloostrova na sousední Pyrenejský, které jako by potvrdily ztrátu Serie A za elitními zahraničními soutěžemi.

Po odtržení by měla liga vyjednávat společně o vysílacích právech. V současnosti týmy Serie A jednají na vlastní pěst, což vede k tomu, že větší kluby jako Juventus a milánští rivalové AC a Inter získají mnohonásobně vyšší částky než ostatní.

Za vzor slouží Italům anglická Premier league. Ta se odpojila od zbývajících tří profesionálních soutěží v roce 1992 a postupně se díky tomu vypracovala do dnešní pozice nejsledovanější a nejbohatší ligy na světě.

Serie A doposud se Serií B tvořily Italskou profesionální ligu. Týmy z nižších soutěží už ale byly léta nespokojeny s tím, jak bohatší a úspěšnější celky rozdělují finance. Klubům ze Serie A na druhou stranu vadilo, že stále na menší týmy doplácejí.

Reklama

Související témata: