Hlavní obsah

Na novém stadiónu Cagliari není sedačka se smolným číslem 17

Řím

Na novém stadiónu fotbalistů Cagliari není sedačka s číslem 17. Pověrčivý majitel klubu Massimo Cellino místo ní podle listu Corriere dello Sport nechal na hlavní tribunu namontovat číslo 16b, protože sedmnáctka je v Itálii považována za smolné číslo.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Andrea Cossu a Marco Sau (vpravo) z Cagliari oslavují gól do sítě Interu Milán.

Článek

Cellino je svou pověrčivostí pověstný, krátce po příchodu do Cagliari dokonce zakázal hráčům nosit sedmnáctku na dresu. Když také jednou vyšel zápas jeho klubu na 17. den v měsíci, nařídil fanouškům přijít v purpurové barvě. Údajně tak učinil po poradě s mystikem, podle kterého měla tato barva smůlu odvrátit.

Majitel Cagliari však není zdaleka jediným pověrčivým člověkem ve fotbale. Například trenér Giovanni Trapattoni kropil trávník svěcenou vodou, někdejší majitel Pisy Romeo Anconetani zase jednou vysypal na hřiště 25 kilogramů soli, aby zahnal zlé duchy, a obránce Chelsea John Terry přiznal, že dodržuje zhruba 50 předzápasových rituálů.

Zvláštní kapitolou je Afrika. V roce 2008 zemřelo na ligovém utkání v Kongu třináct fanoušků při násilnostech, které vyprovokoval brankář celku Nyuki, jenž se prý při nepříznivém derby s týmem Socozaki pokusil pomocí voodoo očarovat soupeře.

Reklama

Související témata: