Hlavní obsah

Kašleme na video, když nemáme techniku ukazující věci jasně, nazlobil Vrbu neuznaný gól

Plzeň

Stoupal si na špičky, natahoval krk, ale na monitor stojící pár metrů od jeho trenérské zóny stejně neviděl. „Takže jsem byl jen pěkně zpocený a cítil bezmoc,“ šel s pravdou ven nový opavský trenér Ivan Kopecký při líčení pocitů, které jím cloumaly čtyři pět minut před koncem duelu na hřišti Plzně. To když se hlavní sudí Ondřej Berka po konzultaci s kolegy v přenosovém voze a apelech domácích hráčů odebral přece jen k obrazovce, aby posoudil, zda opavský Zapalač v souboji s Hrošovským rukou v pokutovém území hrál, či nikoli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Berka během komunikace s videorozhodčím během utkání Plzně s Opavou.

Článek
Fotogalerie

Dobré tři čtyři minuty trvalo, než si záběry prostudoval. Pro hosty muka, pro domácí ještě větší... Vždyť čas neúprosně ubíhal a stav byl pořád bezbrankový, i když...

„I když o něm rozhodovaly situace, které nechci komentovat," narážel plzeňský trenér Pavel Vrba nejen na průtahy kolem pokutového kopu, ale i další moment, jenž mohl rozhodnout o vítězství jeho Viktorie o čtvrthodiny dřív.

To když Krmenčík protlačil v 73. minutě balón za záda opavského brankáře Šroma, ale gól pro ofsajd neplatil. Údajný ofsajd, protože televizní záznam ukázal, že o postavení hru v žádném případě nešlo.

Ekpai i Krmenčík selhali

Jenže sudí Berka viděl situaci opačně, a i jeho asistent na lajně mu praporkem zdviženým nad hlavu dával v rozhodnutí za pravdu.

„Když nemáme techniku, která věc ukazuje jasně, zatímco televize ji jasně ukáže, pak nemá smysl, aby se něco takového vůbec používalo," dopálilo Vrbu, když branka neplatila.

„Buď budeme mít techniku, která bude situace prokazovat jasně, anebo se na to vykašleme," zákonitě se mu nelíbilo, jak videosystém vstupoval do utkání a jak jeho průběh komplikoval a ovlivňoval.

„A nic na tom nemění, že jsme si ho zkomplikovali sami. V první půli jsme mohli dát dva góly, jenže jsme nebyli přesní ve finální fázi. Ekpai i Krmenčík. Scházelo nám ale také víc důrazu v šestnáctce, chyběla rovněž razance," glosoval Pavel Vrba jubilejní dvoustý zápas, který na ligové scéně koučoval a jenž nebyl pro něho, natož pak jeho tým ani trochu snadný. A to přesto, že obhájce titulu měl proti sobě ligového nováčka.

„Jenže nováčka hrajícího velice dobře v obraně a těžícího z výrazné výškové převahy, kterou měl. Ve své šestnáctce i v té naší. Proto jsem rád, že jsme tak těžké střetnutí zvládli," ulevilo se mu, že před středečním vstupem na scénu Ligy mistrů slavilo jeho mužstvo výhru.

Zato opavskému trenérovi Ivanu Kopeckému bylo po prvním zápase na lavičce nového týmu těžce. Aby ne, když ještě tři minuty před koncem sahali jeho svěřenci po bodu, který by pro ně byl v současném postavení bodem miliónovým.

„Proto prohra gólem z penalty tři minuty před koncem není ničím příjemným, ale i přesto musím své hráče pochválit. Za to, jak k zápasu přistoupili, jak plnili taktiku, jak bojovali. Teď už jsem si jistý, že se máme od čeho odrazit," měl i přes evidentní lítost a zmar pro svůj tým slova uznání.

Reklama

Související témata: