Hlavní obsah

Csaplár: Klidně budu mít v týmu Marťany, ale chci body

Trenér Josef Csaplár v Plocku vyhodil několik fotbalistů, ale chce polskou ligu udržet a deníku Právo řekl: " Dokončím sezónu, udělám maximum pro záchranu, pak se uvidí jestli prodloužím smlouvu."

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Josef Csaplár

Článek

V minulé sezóně jste s Wislou Plock vyhrál Polský pohár, po podzimu jste ale v lize poslední, přesto vám klubové vedení nabídlo prodloužení smlouvy. Proč jste to nepřijal?

Dokončím sezónu, udělám maximum pro záchranu, pak se uvidí. Několikrát jsem během podzimu navrhoval různá řešení, mezi nimi i můj odchod, což odmítli, a já zase nepřijal prodloužení kontraktu. Dál o tom mluvit nebudu. Určitě ale vím, že chci pokračovat v zahraničí, když po úspěchu v Liberci žádná velká nabídka z Česka nepřišla.

Jak berou neutěšenou situaci klubu fanoušci?

V Polsku obecně jsou diváci skvělí a umí udělat fantastické prostředí. Bohužel na nás jich tolik nechodí, ale ti, co přijdou, fandí skvěle, na jiných stadiónech je to úplně anglická atmosféra. Samozřejmě je tam pět nebo deset procent takových, kteří se perou, což se pak ukazuje v televizích a dělá to špatné jméno polskému fotbalu.

Vy jste udělal v mužstvu v zimě pořádný průvan...

Ano, odešlo asi osm hráčů, neměli kvalitu, musel jsem to rozpustit. Dostali jsme třicet gólů a udělali minimum bodů. Dál to tak nešlo.

Na jaké posty hledáte hráče?

Obránce, hlavně oba stopery a levého krajního. Na halový turnaj do Prahy jsem minulý týden přijel s jedním sedmnáctiletým obráncem, jinak hráli samí záložníci a útočníci, těch mám dost. V Polsku se může přestupovat do konce února, máme čas vybírat. Vedení klubu chce do posil investovat, po úspěchu v minulé sezóně jsme prodali hráče v přepočtu asi za sto miliónů korun a fotbal v Plocku vlastní Orlen, jedna z nejbohatších firem střední Evropy.

Je ale Plock vůbec zachranitelný?

Určitě a uděláme pro to maximum.

Kolik máte vlastně v mužstvu momentálně cizinců?

Tak to vám po tom, co hodně hráčů odešlo, ani neřeknu. Bývala jich v kabině i polovina mužstva. Plock je tým, v němž jeden čas bylo hodně hráčů černé pleti, pak je vystřídali Litevci, potom Balkánci, teď tam jsou čtyři Češi, ale v nejbližší době by mělo přijít několik hráčů z Běloruska, Ukrajiny i Česka.

Kdo konkrétně z Česka?

To nemohu zatím říct, protože přijedou na zkoušku.

Vedou si Češi v Plocku dobře?

Mají výbornou pozici. Teď skončil Josef Obajdin, ale jsou tam Patrik Gedeon, Lumír Sedláček, Tomáš Michálek, trochu slabší pozici má momentálně Tomáš Došek. Po fantastickém začátku se mu tolik nedařilo. Nedával ani stoprocentní šance.

Jak se vám vůbec pracuje s cizinci?

Normálně. Samozřejmě jiné to je v Česku, jiné to bylo v Řecku a trochu odlišná práce je v Polsku. Poradil bych trenérům, aby se vyvarovali většího počtu hráčů z jiné země, a zejména z těch s jižní mentalitou. Oni totiž to, že jsou z jedné země, staví nad společný zájem mužstva. Na tréninku třeba Čech udělá chybu a Polák mu vynadá. Čech to vezme a stejné je to naopak. Ale jakmile dostane vynadáno někdo z Balkánu, hned je oheň na střeše, protože jeho krajané se postaví proti tomu, kdo ho kritizoval. To je špatně, nechal jsem si v mužstvu proto jen jednoho hráče z Balkánu.

Co je pro vás podstatné?

Kvalita. Mně je jedno, jestli budu mít v mužstvu osm Marťanů. Klidně je tam nechám, ale chci body a výsledky.

Brazilce byste bral?

Jen jednoho. Jakmile máte dva, už jsou problémy, při třech si můžete rovnou napsat výpověď. Spojí se proti vám i proti ostatním. Mluví jen portugalsky a nic s nimi nehne. Nejlepší garnitura hraje v Anglii, Španělsku, Itálii, kde hře dodají absolutní kvalitu, ta druhá je v Německu, Francii, Portugalsku, a už je problémovější. Třetí garnitura je v Rusku a na Ukrajině. Čtvrtá zůstala doma a v Jižní Americe, takže k nám přichází až ta pátá. Ten největší rozdíl ale není v tom, co umějí nohama, nýbrž v tom, co mají v hlavách. Legia Varšava koupila drahého Brazilce, jenže dvakrát ho chytila policie za volantem podnapilého a klub měl problémy, nevěděli co s tím.

Polským fotbalem zmítá korupční skandál a podle tamního tisku bylo hodně zápasů ovlivněno v neprospěch Wisly Plock...

Pravda, píše se to, ale já nebrečím. Ale nesetkal jsem se s nějakým do očí bijícím zápasem. Snad kromě dvou tří... Některé momenty byly přinejmenším podivné, tuhle penalta proti nám, jindy podivně inkasovaný gól. Mohu to ukázat na videu, zpomalit, zvětšit, zmenšit, ukázat z více úhlů, ale obrázek ať si udělá každý sám. Jinak do toho nechci zasahovat, to je džob někoho jiného. Můj je ten, aby mužstvo dělalo výsledky.

V Polsku se i zatýká v souvislosti s úplatky?

Co vím, tak bylo zatčeno asi šedesát lidí. Na policii jim řeknou, že je čeká tolik a tolik let, když nebudou mluvit. Korupci tam řeší hodně razantně. Chce se do toho vložit i stát dosazením svého zástupce do svazu, ale FIFA i UEFA hrozí, že když bude stát řídit fotbal, čekají Polsko sankce.

Vy jste byl vyslýchán v souvislosti s korupcí?

Nebyl, my jsme byli spíš ti postižení.

Jak se vám vůbec žije v Polsku?

Dobře. Poláci mi vyhovují i lidsky. Plock je příjemné město, už jsem se natolik naučil řeč, že jezdím i sto kilometrů do Varšavy do divadla. Mohu být víc i s manželkou a dvěma dcerami. Koně už ale nemám, i motorku jsem prodal, volný čas věnuji rodině.

Reklama