Hlavní obsah

Kluby odmítly zahraniční rozhodčí v první fotbalové lize

PRAHA

První fotbalovou ligu už nebudou na jaře řídit zahraniční rozhodčí. Shodli se na tom zástupci klubů na ligovém shromáždění v pražském Suchdole. Komise rozhodčích přitom před sezónou oznámila, že rozhodčí z Německa a Rakouska odpískají tři zápasy v podzimní a tři v jarní části nejvyšší soutěže.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto.

Článek

Podzimní kvóta se vyčerpala zápasy Liberec - Mladá Boleslav (Němec Peter Sippel), Brna s Ostravou, který řídil Rakušan Fritz Stuchlik a říjnové pražské derby Slavia - Sparta rozhodoval Němec Michael Weiner. V jarní části nejvyšší soutěže však již zahraniční sudí nebudou mít své následovníky.

Současně se dnes dočkaly podpory některé náměty, které vzešly z pátečního jednáních šesti klubů, hlasovat se však o nich bude až na příštím jednání. Už dnes však kluby v diskusi podpořily myšlenku vyšších kaucí při stížnostech na rozhodčí i rozšířený počet kamer na všech prvoligových zápasech. Slabší ohlas vyvolala myšlenka na zavedení platových stropů v lize.

Nejblíže ke schválení je zvýšení poplatku v případě stížnosti klubu na arbitry. Během podzimu se kauce zvedla na deset tisíc, kluby prostřednictvím šestičlenné skupiny dnes navrhly pětinásobek. A zdá se, že většina z nich s tím nebude mít problém. Nedá se však očekávat, že novinka bude platit od startu jarní části sezóny.

"Zástupci klubů společně s námi připraví materiál, kde bude uvedena celá řada návrhů včetně zvýšení poplatku, ale také třeba vyššího počtu kamer," vysvětlil ředitel první ligy Ivo Lubas. Nejbližší ligové shromáždění se však uskuteční až koncem března.

Platové stropy prý nemají smysl

Méně všeobecný souhlas panuje s tím, aby existovalo zvláštní opatření zakazující vyjadřování hráčů, trenérů a funkcionářů vůči rozhodčím do 24 hodin po utkání. "Není žádný důvod něco podobného zavádět. Ten, kdo zná dobře znění soutěžního a disciplinárního řádu, dobře ví, že tento bod už obsahuje a je tam dokonce možno udělit pokutu do sto tisíc korun. Jde pouze o to, aby se předpisy důsledně dodržovaly," prohlásil například šéf teplického klubu František Hrdlička.

Negativně většina klubů zatím přijala také myšlenku, aby byl zaveden platový strop v procentuálním poměru ke klubovým příjmům. Měl by se tím zamezit růst platů hráčů. "To také nemá smysl, těžko někdo může hlídat výši mezd. Nevidím k tomu důvod, zvlášť pokud nejde o uzavřenou soutěž," prohlásil Hrdlička.

Hodně debat se vedlo také kolem kamer, ale zatím chybí odpověď na základní otázku, kdo zaplatí tři miliony korun, které jsou k tomu potřeba. "Kamery by měly zvýšit divácký komfort a ulehčit práci komisi rozhodčích, nikoli pomáhat rozhodčím během utkání. To ani nedovolují směrnice FIFA a UEFA," připomněl Lubas, že činnost kamer bude mít pouze omezený význam.

Chtějí mnohem vyšší kauci od klubů před startem ligy

Dojít může také ke zvýšení kauce, kterou kluby skládají před startem soutěžního ročníku. Dosud byla její výše 300 tisíc korun, ale kluby samy navrhují, aby byla několikanásobně vyšší a mohly by se z ní odčerpávat například nevyřízené kompenzace mezi kluby, o nichž rozhodne fotbalová arbitráž. Podle Lubase může mít kauce výši řádově v milionech korun.

Stejně tak kluby vzaly zpět vlastní návrhy, aby byla snížena náročnost na licence v druhé lize. "Funkcionáři sami pochopili, že pak by se ekonomické nůžky příliš otevřely a mezi oběma soutěžemi by byla velká propast. Zatím licenční povinnost zůstane pro obě ligy," prohlásil šéf svazových profesionálních soutěží.

Klubům se naopak líbí nápad Luďka Macely, aby přizval ke spolupráci zahraničního nezávislého odborníka, který by pomohl vyhodnocovat práci rozhodčích.

Kluby také zamítly návrh Zlína, aby mohl v budoucnu hrát soutěžní zápasy na vyhřívaném umělém povrchu třetí generace. "Většinové stanovisko je zamítavé, Zlín musí i nadále hrát na přírodní trávě," vysvětlil Lubas.

Reklama