Hlavní obsah

ČMFS: Soud rozhodl v Kubíčkově případu nedemokraticky

PRAHA

Fotbalový svaz považuje předběžné soudní opatření, které povoluje účast ředitele Sigmy Olomouc Jiřího Kubíčka na sobotní valné hromadě, za zásah do demokratického spolkového práva v zemi. Rozhodnutí je zatím sice nepravomocné a svaz se proti němu odvolal, ovšem Kubíčkovi bude muset účast na 11. valné hromadě umožnit. Odvolací soud totiž rozhodne až po ní.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jiří Kubíček na tiskové konferenci.

Článek

Svazový místopředseda Kubíček ve středu na tiskové konferenci oznámil, že mu Obvodní soud pro Prahu 1 povolil účast na valné hromadě. Fotbalový svaz později vydal prohlášení, že bude verdikt respektovat, ovšem současně upozornil, že toto soudní rozhodnutí může mít vážné důsledky pro celý český fotbal. Mezinárodní fotbalové organizace FIFA a UEFA totiž dlouhodobě odmítají jakékoli zásahy státních orgánů do činnosti fotbalových asociací.

Ředitel svazové legislativy Marcel Petrásek ve čtvrtek navíc uvedl, že navrhovatel opatření, kterým byla Sigma Olomouc, porušil svazové předpisy. "Navrhovatel na vydání předběžného opatření mimo jiné zcela zásadním způsobem porušil stanovy ČMFS, a tím se dopustil disciplinárního provinění. Stanovy totiž ukládají členům ČMFS vyčerpat nejdříve všechny opravné prostředky na úrovni ČMFS a teprve poté se obrátit na soud. Olomouc však stanovy ČMFS jednoznačně nerespektovala," uvádí se v prohlášení zaslaném ČTK a dalším médiím.

Právník Vachta bude propuštěn

Petrásek současně připomněl, že soudní rozhodnutí může odstartovat sérii dalších případů, které by mohly otevřít dveře pro vstup všem osobám, které byly disciplinárně i soudem potrestány za účast v korupční aféře.

Svaz navíc informoval, že Kubíčkův právník Alexander Vachta bude k 30. červnu propuštěn z pracovního poměru v Pražské tělovýchovné unii za své vulgární vyjadřování směrem k fotbalovému svazu, na které si činovníci u jeho zaměstnavatele stěžovali. K tomu se Vachta měl uchýlit, když počátkem ledna zaslal předsedovi Pražského fotbalového svazu Václavu Chválovi dopis, ve kterém se na adresu svazových funkcionářů sprostě vyjádřil a svůj dopis uzavřel vulgární kresbou.

Reklama