Hlavní obsah

Došek: Hlavní je titul, na krále střelců teď nemyslím

Na podzim se vypracoval do základní sestavy pražské Sparty a trenéru Bílkovy se za to odvděčil osmi vstřelenými brankami, což stačilo společně se slávistou Vlčkem a boleslavským Peckou na průběžné vedení tabulky střelců. Přesto se vytáhlý útočník Libor Došek bude rvát v nabitém kádru letenských o základ.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Došek v souboji s libereckým Papouškem.

Článek

Fotbalisté nemají zimní přípravu dvakrát v lásce. Letos začíná liga později než v minulých letech, takže se to neoblíbené období ještě protáhlo. Trpěl jste hodně?

Jako každý fotbalista. Zimní příprava byla pořádně dlouhá a tvrdá. Ale jinak to nejde, budeme z ní žít celé jaro. Teď už ale dolaďujeme před startem ligy. Osobně se cítím velmi dobře. Mám natrénováno, což je první předpoklad k dobrým výkonům. Takže zbývá jediné - prodat kvalitní přípravu na hřišti. Tam se ukáže, jak na tom opravdu jsme.

Ve Spartě se nemluví o ničem jiném než o titulu a nejlépe i s pohárem, tedy double, které v samostatném Česku ještě nikdo nezískal. Má na to Sparta?

Věřím, že ano, třeba už proto, že si nemůže klást nižší cíle. Všichni víme, že po minulé sezóně se titul od Sparty očekává, protože prostě patří k nejlepším týmům u nás. Budeme tradičně pod obrovským tlakem fanoušků, vedení a médií, ale musíme se s tím poprat. Kdo tlak neunese, nemůže ve Spartě hrát. My víme, o co jde. Titul je pro nás prvořadý a získáme ho.

V útoku Sparty je velká konkurence, zvedl ji i reprezentant Marek Kulič. Musíte bojovat o základní sestavu i vy, i když jste patřil na podzim k základním kamenům?

Podzim už je minulostí. Všichni jsme stáli na stejné startovní čáře. Je nás tu pět vyrovnaných útočníků, trenér má z čeho vybírat. Uvidíme.

Neříkejte, že vám trenér Bílek neřekl, že s vámi počítá do základu...

Neřekl, ani nenaznačil. Všichni bojujeme o místo v základní sestavě. Ta jsou pro útočníky dvě. Záleží na trenérovi, pro koho se rozhodne. Musím makat, aby ukázal na mne.

Vaše role na trávníku je ale nezaměnitelná. Nikdo z kvarteta Kulič, Slepička, Jun nebo Rezek není vysloveným hrotovým hráčem jako vy. To necítíte jako výhodu?

Když jsem na trávníku, mám tam svoji roli, ale my jsme zkoušeli v přípravě různé varianty složení útoku. Když tam nejsem já, hraje se trochu jinak. Skutečně bude záležet jen na trenérovi, pro co se rozhodne. Může to být i podle soupeřů. V každém případě všichni se snažíme prosadit, to je logické. Konkurence je větší než na podzim, bude to boj. A to jsou tu ještě Mirek Matušovič s Danielem Kolářem, kteří hrají také hodně ofenzivně.

Na podzim jste nastřílel osm branek, stejně jako slávista Stanislav Vlček a mladoboleslavský Luboš Pecka. Za vámi je houf hráčů, kteří mají na kontě o jeden či dva góly méně. Budete se prát také o korunu krále ligových kanonýrů?

Napřed se musím prát o sestavu. Když v ní budu, pak se ode mne budou čekat góly. Na podzim jsem se dobře rozstřílel. Ale můj hlavní cíl je titul se Spartou. Ten mě zajímá daleko víc než koruna krále střelců. Na tu teď nemyslím, ta je v pozadí.

Nechce se věřit, že když se týmu bude dařit a vy zase střílet góly, že byste na ni nepomyslel.

Kdyby se to skutečně tak sešlo, nebudu tvrdit, že by mě koruna krále střelců nelákala. I kluci by se jistě snažili mi pomoct. Ale to jsou kdyby, prvotní je ten titul.

Kde je podle vás hranice dobrého ligového střelce?

Vidím to někde kolem dvaceti nastřílených gólů.

Reklama

Související témata: