Hlavní obsah

Světová liga vystřídá v Madridu býčí zápasy

MADRID

Do začátku závěrečné fáze Světové ligy volejbalistů zbývají hodiny, které spolu s ostatními sedmi mužstvy odpočítávají i čeští reprezentanti. V úterý dopoledne poměří v madridské hale Vistalegre, která obyčejně hostí býčí zápasy, síly s mistry Evropy a vítězi posledních olympijských her ze Srbska a Černé Hory.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté se v Madridu pokusí potvrdit dosavadní výborné výsledky ve Světové lize.

Článek

"Je to aréna, a to doslova. Kulatá, s proskleným vrchníkem, palubovka stojí na písku a kolem hřiště jsou dřevěné zábrany pro pikadory," popsal místo finálového střetnutí 14. ročníku prestižní volejbalové soutěže trenér českého výběru Pavel Řeřábek v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Od úterka do neděle 13. července se v aréně místo populárních býčích zápasů a pikadorů na koních s kopími představí osm volejbalových týmů, z nichž nejlepší si odnese půl miliónů dolarů.

Hráči okusili palubovku hned dvakrát

Po nedělní cestě do španělské metropole z Prahy přes Paříž, jejíž kaňkou bylo zatoulané zavazadlo Jakuba Novotného, si hráči zvykali na netradiční dopolední začátek prvního utkání se Srbskem a Černou Horou.

"Trénink byl ráno už od devíti. Jenže jej znehodnotilo ostré slunce, které pod úhlem svítilo do haly a Španělé nesehnali údržbáře, který má na starost zatahování závěsů. Tak nám umožnili trénovat ještě jednou, ale hned po obědě už od jedné," líčil Řeřábek.

První zkouškou olympijští vítězové

Český tým se do finále probojoval jako vítěz skupiny D, a že osm vítězství nad Francií, Řeckem a Japonskem nebylo dílem náhody, bude chtít dokázat i v Madridu. V prvním zápase je prověří olympijští vítězové ze Srbska a Černé Hory.

"Nejsou zvyklí dělat nevynucené chyby, mají výborný útok, obranu i servis a pořád vzdorují. Takový soupeř se dá porazit, ale všichni musejí hrát na sto procent. Bude to hodně těžké," upozornil trenér.

K dispozici i Pláteník

Na hráčích žádnou nervozitu nepozoruje. Do tréninku už mohl zapojit i smečaře Petra Pláteníka, kterého těsně před odletem skolila angína. Proto dostal silná antibiotika. "Už byl na hřišti živější a vypadá, že je schopen mančaftu pomoci," věří Řeřábek.

Utkání začne v 10:30 a přímo jej bude vysílat Česká televize. Dalšími soupeři ve skupině budou českým volejbalistům Řekové a domácí Španělé. K postupu do semifinále je potřeba skončit do druhého místa.

Reklama