Hlavní obsah

Rozčarovaný trenér Lavička chce zlepšení Liberce

LIBEREC

Domácí prostředí Slovanu Liberec nesedí. V honbě za obhajobou fotbalového titulu a příčkami zaručujícími evropské poháry ztratil na vlastním stadiónu v průběhu jara čtyři body. A výkony s Olomoucí a Slováckem (1:1), týmy bojujícími o záchranu, byly špatné. Talentovaní mladíci ve výběru trenéra Lavičky se jen těžce vyrovnávají s úlohou favoritů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Vítězslav Lavička ví, že jeho tým musí jít s výkony nahoru.

Článek

„Cítím rozčarování. Naše vítězství z Brna pozbylo na významu,“ prohlásil trenér úřadujících šampiónů ze severu Čech Vítězslav Lavička po remíze se zachraňujícím se Slováckem.

Jeho svěřenci souboj s outsiderem nezvládli. Doma ztratili už podruhé, hned na úvod podlehli Slavii. I tehdy neproměnili vyložené šance jako se Slováckem. Proti poslednímu týmu tabulky však propadli i herně. Působili alibisticky a zakřiknutě, neměli odvahu vzít na svá bedra odpovědnost, povinnost zvítězit jim svazovala nohy. „Čelíme velkému tlaku. Jenže ten je i na naše soupeře. Je prostě potřeba naučit se s ním žít,“ nehledal výmluvy Lavička.

„Někteří z našich mladých kluků to zažívají poprvé. Musíme se s tím poprat. Rozhodně by nás neměl nikdo zatracovat, i když jsme utkání se Slováckem nezvládli. Ještě jsme v boji o titul neřekli poslední slovo,“ prohlásil útočník Jan Nezmar.

On je jedním z pamětníků prvního titulu, který Severočeši vybojovali v létě 2002. Záložník Ivan Hodúr dokonce pamatuje oba. I on cítí, že současný kádr se těžko vyrovnává s úkolem, který velí pouze vítězit. „Hrajeme křečovitě. Hlavně doma. Se Slováckem nám chyběl klid a byli jsme nervózní stejně jako s Olomoucí. Tehdy při nás však stálo štěstí,“ připomněl středopolař těsnou výhru Severočechů 2:1 z devatenáctého kola.

Hodúr: Musíme si především pomoct sami 

S ohledem na prohru Sparty ve Zlíně se Liberec i přes zisk pouhého bodu přiblížil druhé pozici zaručující možnost bojovat o Ligu mistrů. „Mám strach, aby nás dva ztracené body při konečném účtování nemrzely,“ přemítal Hodúr.

I trenér Lavička věděl, že klopýtnutí se Slováckem se nesmí opakovat: „Je to komplikace, ale rozhodně se našich cílů nevzdáváme. Cítím však, že se musíme zlepšit.“

Největší problém viděl trenér Severočechů v promarněných šancích. „Když jsme nedali jasné gólové příležitosti, ztratili jsme jistotu,“ pojmenoval příčinu problémů Lavička. „Úplně jsme přestali kombinovat,“ mínil Nezmar. „A také nám pak chyběl pohyb,“ naznačil Hodúr, že všichni čekali na činy spoluhráčů.

„Nic podobného se příště nesmí opakovat. I soupeři budou určitě ztrácet, ale když nebudeme vyhrávat, nepomůže nám nikdo,“ vzhlížel Hodúr k dalšímu utkání s Mostem.

Reklama

Související témata: