Hlavní obsah

Rozhodčí budou hodnoceni za víkendové výkony už v pátek

PRAHA

Výkony arbitrů ve víkendových zápasech první fotbalové ligy bude odborná komise fotbalového svazu posuzovat nezvykle už na svém pátečním zasedání. Řekl to šéf komise rozhodčích Luděk Macela, který v pondělí ještě nechtěl předbíhat, jak dopadnou jednotliví arbitři, jejichž výkony v některých případech vyvolaly během dosud odehraných zápasů 22. kola řadu diskusí.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Fotbalová rozhodčí

Článek

Především pak Michal Paták, který v poslední minutě duelu Příbram - Zlín odpískal penaltu za ruku hostujícího obránce Lukáše Opiely.

V případě Opielovy ruky se názory zatím liší. Předseda pravidlové komise svazu Jiří Kureš byl na utkání jako delegát a po skončení téměř hodinu a půl studoval videozáznam, než Patákovi snížil známku na pětku. Jiní experti zatím s verdiktem váhají, protože pravidla umožňují rozhodčím, aby v případech, že ruka zasáhla míč, skutečně penaltu nařídili.

Šéf komise verdikt nevynesl

Verdikt nevynesl v pondělí ani šéf komise rozhodčích. "Na zápase jsem nebyl, nejprve si chci prostudovat celý videozáznam. Nelze totiž vytrhnout pouze jedno rozhodnutí z kontextu. Zajímá mě, jak pískal celý zápas," řekl Macela, který svolá na páteční dopoledne jednání komise. "Scházíme se po dvou zápasech, a protože je středeční 23. kolo vložené, rádi bychom vyhodnotili výkony ještě před víkendem," vysvětlil Macela neobvyklý termín zasedání komise.

Ve víkendovém 22. kole byl delegátem Josefem Bajerem hodnocen nízkou známkou pět překvapivě také sudí Tomáš Adámek za duel Slovácko - Slavia, přestože zápas zvládl poměrně dobře. "I mě nízká známka překvapila. Mohl sice udělit o jednu žlutou kartu více, ale jinak si myslím, že byl jeho výkon podhodnocen," uvedl Macela.

Reklama