Hlavní obsah

Sparta odmítá hon na Řepku, i když ví, co umí

PRAHA

Potyčka kapitána fotbalistů Sparty Tomáše Řepky s libereckým útočníkem Winstonem Parksem v pondělním šlágru na Letné (1:1) vyvolala velké polemiky, zda měl Řepka dostat za vražení žlutou kartu nebo neměl. Pokud by mu ji rozhodčí Jan Jílek udělil, chyběl by Řepka ve zbývajících dvou ligových duelech (na poháry se žluté karty nevztahují).

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Řepka v souboji s libereckým Parksem.

Článek

Bez Řepky je obrana Sparty hodně chatrná, to není nic nového. A o tom, jak Řepka hraje, vědí všichni. „Jiný už nebudu. V Brně jsem se krotil a vůbec jsem si nezahrál, jako bych měl jednu nohu. Proti Liberci budu hrát naplno,“ tvrdil už před utkáním Tomáš Řepka.

„Mluvil jsem s ním na toto téma nejednou,“ přiznal kouč Michal Bílek, který po pondělním zápase vzal kapitána v ochranu: „Ptáte se jen na Řepku. A budete se na něj ptát stejně, ať bude mít dvě žluté karty, nebo jedenáct.“ Dirigenta obrany brání i vedení Sparty. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Je to hon na Řepku, což odmítáme. Je vystaven velkému tlaku. Dokáže se s ním ale vyrovnat,“ řekl Právu člen sparťanského vedení Lukáš Přibyl.

Kdo se bojí, nesmí do lesa, natož pískat

Řepka se ve zmíněném utkání vrhl na Parkse, aby mu vzal míč a Sparta mohla rozehrát, jenže do něj při tom strčil. Tento nesportovní projev měl být sudím Jílkem karetně potrestán, ale nebyl. Vyvolává to dojem, že vzal Řepku v ochranu, aby mu nezkrátil sezónu a Spartu do závěru ligy neoslabil. To se nelíbí části fanoušků. Reakce sudích je opačná. Navíc si ze solidarity nepřejí být jmenováni.

„Nikde jsem si nepřečetl celý problém, ale jen to, co provedl Řepka. Jenže celé to začal Parks tím, že sebral míč. Už to bylo nesportovní chování, jímž Řepku vyprovokoval. Každý ví, že to není v takových zápasech nic těžkého. Je pouze věcí rozhodčího, jak v kontextu celého utkání situaci posoudí. Mohl využít domluvu, nebo dát kartu, ale pokud by k tomu sáhl, pak oběma. Jílek zvolil domluvu. V tomto duchu řídil celé utkání, takže nijak nevybočil ani v tomto okamžiku. Že se sudí Řepky bojí? Někteří možná ano, jsou mladí. Měli by si uvědomit, že kdo se bojí, nesmí do lesa, natož pískat prvoligový fotbal,“ řekl Právu bývalý mezinárodní rozhodčí.

Kartu oběma nebo nikomu

„Jílek určitě věděl, že má Řepka jedenáct karet. Tyhle věcí si sudí hlídají. Mohl mu dát dvanáctou a nikdo by se nedivil, ale pak ji musel dát i Parksovi. Byly tam ostřejší momenty, které se daly trestat kartami, jenže to by nedohrálo několik hráčů, třeba Hodúr nebo právě Řepka,“ dodal tentokrát současný prvoligový rozhodčí.

Šéf rozhodčích Luděk Macela se za anonymitu neskrýval. „Oba sudí chápu. Já jsem v jiné pozici. Bylo na Jílkovi, jak situaci pojme. Mohl udělit kartu oběma, nebo nikomu, on zvolil domluvu. Nehledám za tím žádné šetření Řepky. Jílek v tomto duchu řídil celý zápas,“ tvrdil Macela.

„Zvolil jsem tento kurz a ten jsem držel celé utkání. Na to, kolik má kdo karet, nehledím,“ řekl sudí Jan Jílek. Také on připustil, že kdyby se rozhodl pro přísnější trend, někteří hráči by nedohráli.

Reklama