Hlavní obsah

Olomouc - Sparta 0:2Sparta výhrou nakročila k titulu, Olomouc se zachránila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Kulič 0 : 1
88. Horváth 0 : 2

OLOMOUC

Fotbalisté Sparty Praha vyhráli v předposledním ligovém kole 2:0 na hřišti Sigmy Olomouc a dál mají boj o titul ve své moci. K němu jim stačí už pouze vyhrát v posledním kole doma proti Mostu. Po utkání ale oslavovali také domácí, protože Hanáci se i přes pondělní prohru díky prohře Příbrami v souběžně hraném utkání na Slovácku radují ze záchrany. Spartu nasměroval k výhře v 65. minutě vedoucí brankou Kulič, tři minuty před koncem vítězství zpečetil lobem ze 45 metrů Horváth.

Článek

Sparta nemohla postavit nečekaně do zápasu Koláře, kterého trápí natažené břišní svaly, ale i bez něj mohli jeho spoluhráči vést už ve druhé minutě o dvě i tři branky. Tolik šancí si totiž hosté na Andrově stadiónu vypracovali proti nervózním domácím, kteří zjevně podléhali psychickému tlaku o záchranu.

Dvakrát byl v šanci Kisel, který pálil jednou do náruče Lovásika, jednou mimo. Největší možnost otevřít skóre a shodit balvan zodpovědnosti ze svého mužstva měl na konci druhé minuty Kulič, který po prodlouženém míči od Doška mířil sám na branku. Jenže místo obloučku přes vybíhajícího Lovásika zvolil střelu přímo do gólmana.

Den otevřených olomouckých dveří ale pokračoval i v dalším průběhu prvního poločasu, přestože domácí přece jen začali zvedat hlavu. Jenže na konci čtvrthodiny znovu propustili Kuliče, který pálil sice na branku, ale Lovásik byl znovu na místě.

Řepka s Huškem už na jaře dohráli

Až potom se dostali do slibnějších akcí před Blažka také domácí, ale do branky se příliš netrefovali. Melinho sice ve 20. minutě propálil z trestného kopu vše před sebou, ale nastřelil jen boční síť, Hartigova hlavička šla mimo, stejně jako rána Rýdela z dvaceti metrů.

Sparťané ve velkém horku neudrželi úvodní tempo, ale pořád ovládali střed hřiště a jejich nejhorší chvíle přišla při napomínání Řepky, který od té chvíle věděl, že pro něj sezóna předčasně končí. Chvíli předtím dostal čtvrtou žlutou kartu i záložník Hušek, který bude také Spartě proti Mostu chybět.

Domácí se už při odchodu k přestávce dozvěděli, že jim nahrává výsledek z Uherského Hradiště, ale Sparta naopak pochopila, že remíza z Hané může být k titulu málo. A tak se na začátku druhého poločasu znovu do soupeře zakousla a ve 47. měl blízko k vedení Horváth, ale jeho hlavička skončila jen na tyči.

Hanáci se zvedali, ale srazila je chyba v obraně

Olomouc měla po zprávě z duelu Slovácko - Příbram čistější hlavy a v 52. minutě se domácí dočkali po rychlé akci z pravé strany prvního slibnějšího pokusu, po němž Jindřišek pálil přes obránce na Blažka, ale hosté ze složité situaci vyšli s čistým štítem.

Hanáci se s přibývajícím časem zvedali, ale v 65. minutě přišla jejich další hrubka ve středu obrany a hosté vedli. Kisel vyslal do uličky Kuliče, který po vběhnutí do šestnáctky podél Lovásika skóroval a z ochozů sparťanských fandů znělo skandované "Mistři".

Zápas se ale dál hrál přes náročné klimatické podmínky dál ve vysokém tempu, k čemuž přispívalo i přes deset tisíc vytrvale povzbuzujících diváků. Zápas prožívaly obě strany hodně emotivně, ale nakonec se mohli radovat všichni. Olomouc má totiž přes prohru jistou záchranu, zatímco Sparta míří k titulu.

Výhru pražského klubu ještě v závěru okořenil nádherným gólem Horváth, který tři minuty před koncem lobem pět metrů před polovinou hřiště napodobil legendárního Pelého a na rozdíl od brazilského fotbalisty se mu podařilo přehodit gólmana, a tak sparťanská radost byla dokonalá.

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:2 (0:0)
Branky: 65. Kulič, 87. Horváth. Rozhodčí: Příhoda - Košec, Teuber. ŽK: Hartig, Onofrej - Hušek, Řepka. Diváci: 10.482.
Olomouc: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Škerle, Randa - Janotka (69. Štěpán), Rýdel, Melinho, Onofrej - Hartig (64. Schulmeister), Pulkert (81. Šultes). Trenér: Petržela.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Kisel (90. Sylvestre), Hušek, Horváth, Matušovič (83. Rezek) - Kulič (85. Jun), Došek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: