Hlavní obsah

Sparta poprvé v létě prohrála, podlehla Fenerbahce

PRAHA

Fotbalisté Sparty v posledním přípravném utkání na soustředění v Rakousku poprvé letos v létě prohráli. V sobotním duelu s Fenerbahce Istanbul podlehli 0:1, gól vstřelil 17 minut před koncem Turaci. Pro tureckého mistra to byl již pátý zápas na soustředění v Rakousku, přesto se ani tentokrát diváci na stadiónu Admiry Vídeň nedočkali premiéry Brazilce Roberta Carlose, který do klubu přestoupil z Realu Madrid.

Článek

I tak ale poslal trenér Zico na trávník silný tým včetně Srba Kežmana, který hrával v Chelsea či Atlétiku Madrid. Na hřišti se odehrával vyrovnaný, místy však zbytečně vyhecovaný souboj, který podporovaly tisíce hlučných tureckých fanoušků. Oba týmy si již před pauzou vypracovaly několik náznaků šancí, ale bez brankového efektu.

Po pauze byla hra před oběma brankami nebezpečnější, ale neprosadil se Kežman, který nastřelil břevno, na druhé straně mohli dostat svoje barvy do vedení Rezek a Žofčák. Sparťané působili aktivněji, měli více ze hry, ale v 73. minutě přišel centr z levé strany a stoperská dvojice bez vystřídaného Řepky nedokázala zabránit brance. Sparta se v závěru snažila ještě alespoň vyrovnat, ale Kulič se neprosadil.

Trenér Michal Bílek ale z výsledku nedělal vědu. "Byl to jen další zápas v přípravě, navíc na konci náročného soustředění. Nehráli jsme ani v ideální sestavě, protože nastoupili jen zcela zdraví hráči. Z dnešní sestavy tudíž nelze dělat žádné závěry," upozornil kouč, kterému se líbila atmosféra zápasu. "Užili jsme si to, škoda jen, že nenastoupil Roberto Carlos," uzavřel hodnocení Bílek.

Sparta se okamžitě po utkání vrací do Prahy, kde stráví příští týden už v běžném "ligovém" režimu. Příští neděli čeká od 18:00 českého mistra generálka proti Hanse Rostock.

Sparta Praha - Fenerbahce Istanbul 0:1 (0:0)
Branka: 73. Turaci. Diváci: 7500.
Sestava Sparty: Poštulka - Limberský (71. Zabavník), Řepka (46. Mareš), Kadlec, Kladrubský - Kisel (46. Žofčák), Abraham, Hušek (51. Sylvestre), Kulič - Horváth - Došek (46. Rezek).

Liberec porazil Drážďany i Leeds

Fotbalisté Liberce porazili ve svém dnešním druhém přípravném utkání Leeds United 1:0. Po odpolední výhře 3:1 na hřišti třetiligového Dynama Drážďany tak porazili i tým, který v uplynulé sezoně sestoupil ze druhé nejvyšší anglické soutěže. Postaral se o to minutu po svém příchodu na hřiště Dort.

V prvním poločase se hrálo v Liberci bojovné utkání s málem šancí na obou stranách, po obrátce přišly i brankové příležitosti, ale ani Constantine, ani Nezmar do sítě míč nedopravili. Neujala se ani Pudilova dělovka, na druhé straně vyrazil Hauzr bravurně střelu Howsona. Až v 67. minutě Hodúr po levé straně vysunul Lišku, ten přihrál před branku a Dort pravou nohou umístil míč k tyči.

"Utkali jsme se s velice kvalitním soupeřem a byla to pro nás moc užitečná prověrka. Hlavně, co se týká nasazení, důrazu v osobních soubojích i taktiky," uvedl domácí trenér Michal Zach. Oproti ostudnému vyřazení z Poháru Intertoto zaznamenal ve hře svého týmu zlepšení. "Neznamená to ale, že přestaneme pracovat. Naopak, kvalitní soupeř nám ukázal, že máme ještě rezervy, v této fázi je proto důležité, aby nám vítězství dodalo chuť do další práce," dodal.

Dynamo Drážďany - Slovan Liberec 1:3 (0:1)
Branky: 79. Boltze - 62. a 68. Hudson, 36. Brezinský. Diváci: 1642.
Sestava Liberce: Bolek - Radek Dejmek, Brezinský, A. Petrouš, Jonáš (88. Vít) - Hudson (79. Broschinský), Polák, Diego (86. Šíranec), Hochmeister (88. Smetana) - Jales (58. Petřík), Jirouš (78. Pýšek).
Liberec - Leeds 1:0 (0:0)
Branka: 67. Dort. Diváci: 3000.
Sestava Liberce: Hauzr - Krátký, Holeňák, Košťál, Liška - Bílek, Bejbl, Pudil (89. Šíranec) - Robin Dejmek (66. Dort), Nezmar, Hodúr (84. Broschinský.

Slavia podlehla Koblenzi 

Fotbalisté pražské Slavie Praha prohráli v sobotu na závěr herního soustředění v Německu s druholigovým týmem TuS Koblenz 0:2. Obě branky padly až v samém závěru utkání. V prvním poločase ale byla Slavia lepším týmem a ve 33. minutě minul Vlček po Kalivodově přihrávce jen těsně branku.

Vlček byl také u další obrovské šance před přestávkou, ale jeho střelu v posledním momentu vyrazil gólman Eilhoff.

"Na výsledku se projevila absence několika opor i únava z právě skončeného soustředění. To ale nic nemění na tom, že mě porážka samozřejmě mrzí. Dnešní utkání také ukázalo, že někteří hráči musejí na sobě ještě pořádně pracovat," řekl pro klubový web kouč Karel Jarolím.

TuS Koblenz - Slavia Praha 2:0 (0:0)
Branky: 84. a 86. Pektürk.
Sestava Slavie: Vaniak - Krajčík (46. Volešák), Šourek, Švec, Aračič (46. Kopřiva) - Tavares, Belaid, Kalivoda, Vrzal - Vlček (70. Zelinka), Gaúcho (46. Necid).

Fotbalisté Zlína nestačili na Příbram 

Porážku 0:2 od druholigové Příbrami utrpěli fotbalisté Zlína na závěr herního soustředění v Blšanech. O výsledku rozhodla již první půlhodina, v níž se za exligové Středočechy trefili Nechvátal a Polodna.

Příbram v úvodu předčila pasivní Moravany větším důrazem v osobních soubojích, herní převahou i lepší koncovkou. „Utkání se nám nepovedlo. Řešili jsme zbytečně spoustu akcí zpětnými přihrávkami a dostávali se zbytečně pod tlak. Příbram byla v prvním poločase mnohem lepší," přiznal po utkání zklamaný trenér Zlína Pavel Hoftych.

Po dvaceti minutách hry brankář Kořínek neudržel centrovaný míč, který dorazil do sítě Nechvátal. O deset minut později zadáci Zlína nechali u branky nepokrytého Polodnu a ten pohodlně poslal centrovaný míč do sítě. "Po změně stran se sice naše hra zlepšila, utkání jsme však zvrátit nedokázali. Mrzí mě hlavně náš herní projev z prvního poločasu," dodal trenér Hoftych.

Marila Příbram - Tescoma Zlín 2:0 (2:0)
Branky: 20. Nechvátal, 31. Polodna.
Sestava Zlína: Kořínek - Vidlička (75. Janča), Kroča, Zbožínek, Pazdera - Kraus (46. Vyskočil), Zúbek (46. Vrtělka), Opiela, Zapletal (55. Elšík) - Žůrek, Šmahaj (46. Bača).

Kladno porazilo před odjezdem do Německa Sokolov

Fotbalisté Kladna porazili v dnešním přípravném utkání druholigový Sokolov 3:2. V posledním zápase před odjezdem na soustředění do Německa Středočeši zvláště v prvním poločase dokázali využít herní převahu a do přestávky dali všechny své góly. Po změně stran už byla hra zcela vyrovnaná.

"Hráči již zřejmě byli duchem na herním soustředění," uvedl kladenský trenér Jaroslav Šilhavý. Kladenští na něm budou od pondělí do soboty. "Vedle vlastního tréninku, herní taktiky a nácviku standardních situací samozřejmě budeme klást velký důraz na dvě přípravná utkání," dodal kouč.

Kladno se ve středu utká s prvoligovým Bielefeldem, v sobotu s účastníkem druhé bundesligy Osnabrückem. "Tyto zápasy nám s velkou pravděpodobností nastíní základní sestavu do úvodních kol ligy," řekl Šilhavý.

Kladno - Sokolov 3:2 (3:1)
Branky: 5. Šilhan, 31. Cigánek, 41. Dočkal - 40. Mlika, 63. Frohna.
Sestava Kladna
1. poločas: Kostolanský - Williams, Farbák, Killar, Hoffmann - Dočkal, Hlava, Šelicha, Cigánek - Jeslínek, Šilhan (23. Zachariáš).
2. poločas: Miski - Gross, Farbák, Beneš, Čáp - Kábele, Holub, Bayer, Zoubele - Kousal (62. Dočkal), Zachariáš (77. Jeslínek).

Brno porazilo výběr Valašska

Fotbalisté prvoligového FC Brno porazili v dnešním přípravném utkání v Brumově výběr Valašska vysoko 12:1. Proti slabému soupeři si Brňané sice s chutí zastříleli, po fotbalové stránce jim ale podle trenéra Petra Uličného zápas před zahájením ligové soutěže mnoho nedal, neboť se spíše jednalo o exhibiční vystoupení.

Nejlepším střelcem Brňanů byl se třemi brankami Pacanda, dvakrát skórovali Pavlík, Wagner a Smutný. "Těžko mohu hodnotit utkání, soupeř nás tentokrát mnoho neprověřil," poznamenal Uličný.

Výběr Valašska - FC Brno 1:12 (0:8).
Branky Brna: Pacanda 3, Pavlík, Wagner a Smutný po 2, Polách, T. Došek a Simr.
Sestava Brna: Bureš (46. Lejsal) - Hanák, Pavlík, Kuncl, Siegl (46. R. Mezlík) - Besta, Polách (46. Schneider), Holek (46. Večeřa), Vrána (46. Smutný) - Wagner (46. T. Došek), Pacanda (46. Simr).

Most vyhrál turnaj v Berouně

Mostečtí fotbalisté vyhráli turnaj čtyř týmů v Berouně. Ve finále porazili druholigového nováčka Bohemians Praha 1:0 po penaltové trefě Pilaře. V semifinále porazili Severočeši Spartu Krč 2:0.

Mostečtí fotbalisté byli jediným prvoligovým celkem, který v turnaji "O pohár starosty Berouna" startoval. Vedle něj dorazily do středočeského města také týmy střížkovských Bohemians Praha, Sparty Krč a takřka domácího Králova Dvora. Pořadí nakonec kopírovalo úroveň soutěží, v nichž kluby hrají: prvoligový Most vyhrál, na druhém a třetím místě skončili pražští druholigisté, divizní Králův Dvůr skončil poslední.

Příští zápas hraje Most v úterý 24. července s Duklou Praha v Blšanech.

Výsledky Most:
Semifinále:
Most - Krč 2:0 (1:0) - hráno na 2x30 minut
Branky: 20. Trubila, 58. Škoda.
Sestava Mostu: Svoboda - Loos (31. Prášil), Webster (31. Suchý), Procházka (31. Jamrich), Japan - Rosendo (31. Škoda), Jedinák (31. Schutt), Pilař (31. V. Mendy), Trubila (31. Bogdanov) - A. Mendy (31. Štípek), Oboya.
Finále:
Most - Bohemians Praha 1:0 (0:0) - hráno na 2x35 minut
Branka: 65. Pilař z pen.
Sestava Mostu: Svoboda - Loos, Jamrich, Procházka, Japan (36. Bogdanov) - Prášil, Škoda (36. Jedinák), Pilař, Trubila - Oboya, A. Mendy.
Konečné pořadí: 1. Most, 2. Bohemians Praha, 3. Sparta Krč, 4. Králův Dvůr.

Bohemians podlehli třetiligovým Drážďanům

Fotbalisté prvoligového nováčka Bohemians 1905 podlehli v přípravném zápase v Drážďanech domácímu třetiligovému celku FV 06 1:3. Na první gól domácích z penalty dokázal ještě odpovědět Bálek, ale v závěru německý soupeř přidal dva góly.

Na straně Bohemians dnes nastoupili spíše fotbalisté širšího kádru. "Polovina hráčů vždy trénuje a polovina hraje. V kádru tady máme třicet fotbalistů," popsal stav mužstva sportovní manažer Zbyněk Busta.

FV Drážďany 06 - Bohemians 1905 3:1 (0:0)
Branka Bohemians: 65. Bálek
Sestava Bohemians: Havránek - Císař (46. Sirový), Pecinovský, Škoda, Růžička - Moravec, Vágner, Slezák, Matůš - Formáček (46. Kotyza), Kulvajt (46. Bálek).

Reklama

Související témata: