Hlavní obsah

Most - Jablonec 2:1Most porazil Jablonec a slaví první letošní výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Toleski 1 : 0
38. Oboya 2 : 0
52. Svátek (penalta) 2 : 1

Fotbalisté Mostu se v devátém kole dočkali první letošní výhry v nejvyšší soutěži. Dosud poslední celek tabulky v neděli doma porazil 2:1 Jablonec a odpoutal se ze sestupových pozic. Domácí v prvním poločase vedli už o dva góly po trefách Toleského a Oboyi, hosté šest minut po poločase snížili zásluhou Svátkovy penalty. Jablonec prohrál potřetí za sebou, klesá ke dnu tabulky a schyluje se k odvolání kouče Luboše Kozla.

Článek

Trenéři obou týmů před zápasem museli řešit, kým v sestavě nahradí své kapitány, protože jablonecký Baranek stál kvůli čtyřem žlutým kartám a Procházku z Mostu vyřadilo svalové zranění. Se ztrátou lídra se o mnoho lépe vypořádali domácí, kteří od začátku aktivní a nátlakovou hrou jasně dávali najevo, že se chtějí odpoutat z posledního místa.

Jablonec jako by dvě předchozí prohry uvrhly do ještě většího útlumu, hosté si pasivní hrou vysloveně říkali o trest. A ten přišel rychle: ve dvanácté minutě se po Prášilově centru ještě Holenda neprosadil, ale jeho útočný parťák Toleski zblízka doklepl míč do branky a jako první hráč v lize se dostal na šestigólovou metu.

Domácí celý první poločas hýřili aktivitou, hbitý Keňan Oboya výpady z levé strany často trápil zadáky Jablonce. Také Toleski, který se do sestavy vrátil po jednozápasové pauze zaviněné svalovým zraněním, často ohrožoval Špita. Sedm minut před poločasem se Oboya dočkal odměny za výborný výkon: rybičkou se vrhl za dalším přesným centrem Prášila a mohl slavit první branku v české lize.

Kozel poslal do hry Rilkeho

Jablonecký kouč Kozel ještě před poločasem stáhl ze hry útočníka Hlouška a poslal na hřiště Rilkeho a hosté přece jenom ještě dokázali zdánlivě duel zdramatizovat. Další nový muž na hřišti Štěpán střelou zpoza vápna v pokutovém území trefil ruku stopera Hainaulta a sudí Jára k nevoli domácích nařídil pokutový kop. Svátek jej v 51. minutě bezpečně proměnil a zápas hned získal nový náboj.

Jablonečtí se hnali za vyrovnáním a hráli výrazně lépe než v prvním poločase, ale při snaze o útočení jejich obrana nabízela domácím řadu volných okének. Zvýšit náskok mohli Holenda a čtvrt hodiny před koncem i kapitán Pilař, ale v obou případech je vychytal gólman Špit.

Domácí se s blížícím se koncem stahovali hluboko na svoji polovinu, kde hodlali ubránit první letošní vítězství. Za pasivitu málem draze zaplatili, když devět minut před koncem nechali v pokutovém území volného Fukala, ale obávaný hlavičkář orazítkoval i s přispěním zákroku Svobody jen břevno. Most v závěru i po několika závarech už cennou výhru uhájil. Jeho hráči v lize poznali radost z vítězství po dlouhých 14 zápasech, naposledy se radovali ještě v minulé sezóně na konci dubna ve 24. kole proti Brnu.

FK SIAD Most - FK Jablonec 2:1 (2:0)
Branky: 12. Toleski, 38. Oboya - 51. Svátek z pen. Rozhodčí: Jára - Pospíšil, Teuber. ŽK: Pilař, Toleski, Webster, Oboya, Schut - Loučka, Eliáš. Diváci: 3850.
Most: Svoboda - Prášil, Webster, Hainault, Škoda - Andrei, Pilař (87. V. Mendy), Schut, Oboya (70. Loos) - Toleski (46. Bogdanov), Holenda. Trenér: Žák.
Jablonec: Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Loučka - Vácha, Klapka, Eliáš, Hamouz (46. Štěpán) - Svátek (79. Mičkal), Hloušek (42. Rilke). Trenér: Kozel.

Reklama

Související témata: