Hlavní obsah

Hainault: Sparta je lepší než Slavia

Málokterému fotbalistovi se poštěstí, že by byl během přestupního období v kádru Slavie i Sparty. Kanadský obránce Andrew Hainault tu zkušenost z aktuálního zimního přestupního období má. Mostecký obránce je nyní na půlročním hostování ve Spartě, a to už definitivně. „Pořád jsem byl v domnění, že jdu do Slavie, v neděli mi zavolali, že jdu do Sparty,“ vysvětluje zajímavé přestupní manévry Hainault, který je nyní s letenským týmem na kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Jak se to událo, že jste šel nakonec na hostování do Sparty?

Byl jsem na dovolené a pořád jsem byl v domnění, že jdu na hostování do Slavie, z vedení se mi pak v neděli ozvali, že jdu do Sparty. Byl jsem z toho zmatený. Co k tomu ale nakonec vedlo, to já nevím. To je věc vedení.

Jste nakonec radši, že jdete do Sparty a ne do Slavie?

Je to pro mě skvělé. Jsem velmi šťastný. Sparta je lepší než Slavia.

Znáte někoho ze současného kádru Sparty?

S Holendou a Jeslínkem jsem se potkal v Mostu. Vycházím ale dobře se všemi spoluhráči.

Jak dlouho už jste v Česku?

V únoru to budou dva roky. Těším se, až se v Praze usadím, je to moc krásné město.

Jak se dorozumíváte?

Někteří hráči v týmu mluví dobře anglicky. S dorozumíváním problém není. Normálně můžu komunikovat i s realizačním týmem. Já mluvím anglicky a francouzsky. Všechno, co potřebuji, se ke mně dostane.

V komunikaci s trenérem taky není problém?

S trenérem mluvím trochu anglicky, ale teď jen běháme, takže řeč není potřeba. Uvidíme, až příprava pokročí, ale jak říkám, jsem tu dva roky a fotbalovým vyjádřením už hodně rozumím.

Co říkáte na takovéto zimní soustředění, kdy běháte v zasněžených horách?

Nikdy jsem takovéto zimní soustředění neabsolvoval. V Kanadě jsme to měli jinak, v Mostu pod trenérem Ščasným jsme jeli do Itálie. Ale trénování ve sněhu mi nevadí, jsem na to zvyklý. Věřím, že budeme připraveni.

A nerozptyluje vás zdejší prostředí Krkonoš od trénování?

Musím říct, že tak krásné hory jsem v Česku ještě neviděl. Je příjemné vidět, jak si ostatní užívají jízdu na svahu, když vy dřete v běhu s medicinbalem. Ale je to naše práce, tuhle dřinu musíme podstoupit.

Jak hodnotíte své působení v Mostu, kde máte smlouvu ještě na rok a půl?

Most pro mě byl dobrý z pohledu zkušeností a také adaptace na zdejší prostředí. Potom jsem na sobě už ale pozoroval chuť dostat se výš.

Ve Spartě vás čeká jako obránce velká konkurence, co je vaším cílem?

Vím, že to budu mít těžké, abych se prosadil mezi takovými hráči jako je Řepka a Sivok. Jsem tady šest měsíců na hostování, během nichž se budu snažit dokázat, že jsem dobrý fotbalista.

Už jste uvažoval, co byste dělal, kdyby vám Sparta po půl roce smlouvu nenabídla?

Přiznám se, že takovými věcmi se nezaobírám. Pro mě je důležité, co je teď. Musím se snažit, abych se prosadil do základu. Už kvůli tomu, abych měl dobrou výchozí pozici do kanadské reprezentace by bylo dobré, kdybych se prosadil v takto kvalitním mužstvu.

Nestýská se vám po Kanadě, jak často se tam během roku dostanete?

Dostanu se tam tak dvakrát do roka. Tady žiji s přítelkyní, která je taky z Kanady, z Montrealu, takže se mi nestýská.

Reklama

Související témata: