Hlavní obsah

Policie: Ze stadiónů neodejdeme úplně, zůstanou kriminalisté

PRAHA

Případné přijetí nového zákona o policii nemá znamenat odchod všech policistů z fotbalových stadiónů. Změna se má týkat pouze uniformovaných strážců zákona, v hledištích ale nadále zůstanou kriminalisté v civilu. Ti mají být přítomni především na rizikových zápasech. ČTK to sdělila mluvčí policejního prezidia Jana Bartíková.

Článek

Jak bude přesně vypadat spolupráce policistů s pořadateli fotbalových utkání, má být podle ní jasno až po jednáních, která v současnosti vedou zástupci policie a Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS).

Návrh zákona, podle kterého by měli policisté odejít ze sportovních stadiónů, vychází z názoru, že policie nemá dál "suplovat" práci pořadatele. Policejní jednotky tak mají být podle Bartíkové připraveny v okolí stadiónů a případně zakročit, pokud by se situace organizátorům vymkla z rukou.

Kriminalisté zůstanou

Na stadiónech mají ovšem podle mluvčí zůstat kriminalisté. "Naše vize kopíruje britsko-německý model, kde je policie přítomna jen v minimálním počtu, v hledištích však budou i nadále operovat policisté v civilu, zejména ti, kteří se specializují na divácké násilí," uvedla Bartíková.

Kriminalisté se mají podle ní účastnit zejména takzvaných rizikových zápasů, při kterých hrozí výtržnosti a střety fanoušků. Policisté v civilu nebudou případné problémy pouze monitorovat, ale budou moci i aktivně zasahovat, uvedla Bartíková. O tom, jak bude spolupráce policistů s pořadateli fotbalových utkání vypadat v praxi, se podle Bartíkové stále jedná.

Plán policie na odchod ze stadiónů souvisí s dlouhodobým záměrem ubrat strážcům zákona práci, která jim podle policejního vedení i ministerstva vnitra nepřísluší. Změna je obsažena v návrhu nového zákona o policii, který v pondělí schválila vláda. Pokud projde v parlamentu a schválí jej prezident, měl by platit od ledna 2009. Na novém zákoně je založena celá reforma policie, kterou prosazuje ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Pokud zákon vstoupí v platnost, uniformovaní policisté by přímo na stadión vstoupili až v případě, kdy by pořadatelé a kluby placené bezpečnostní agentury nezvládali fanoušky vlastními silami a požádali o pomoc. V této souvislosti tisk upozorňuje na to, že pořadatelé mají pouze omezené pravomoci. "U nás není zakotven statut pořadatele. Ten zatím vystupuje vůči fanouškovi jako kterýkoliv jiný občan. O posílení pravomoci pořadatelů se jedná," uvedla Bartíková.

Zákon podstatné změny nepřinese

Fotbalový svaz tvrdí, že právě tak už to v současnosti funguje. "Nedokážu si představit, že by policisté suplovali pořadatelskou službu. Na prvoligových stadiónech se o toto starají samotné kluby a policisté stejně již podle místních úmluv jen vyčkávají, kdyby byl jejich zásah potřeba," řekl již dříve bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil. Podle něj tak nový zákon podstatné změny nepřinese a na základě chystané nové smlouvy mezi svazem a policií před startem příštího ročníku budou pravomoci přesně vymezeny.

Přímé zásahy policistů uvnitř arén jsou v poslední době spíše výjimečné, ale občas k nim dochází, pokud chování fanoušků překročí únosnou mez. Na podzim takto zasahovali policisté v domácím sektoru na ostravských Bazalech při utkání se Spartou, nedávno byli nuceni podobně zareagovat při duelu Zlín - Sparta proti příznivcům hostů. Asi nejvýraznější zásah se odehrál při podzimním pohárovém duelu Sparta - Spartak Moskva, při kterém muselo v prostoru ruských fanoušků zjednat pořádek komando těžkooděnců.

Kluby zatím vyčkávají, co jim nový zákon přinese. Případný úplný odchod policie ze stadionů ale spíše kritizují. "Pokud by policisté nemohli v kritických okamžicích zakročit, bylo by to velké riziko," řekl již dříve sparťanský mluvčí Jakub Otava. "Doufám, že parlament tento návrh neschválí, protože rizikových zápasů je stále dost a přítomnost policie má své opodstatnění. Nedokážu si představit, jak by se bez policie uskutečnilo například podzimní utkání mezi Ostravou a Spartou," prohlásil šéf klubového představenstva a bývalý senátor Karel Jarůšek.

Reklama