Hlavní obsah

Podklouznutí Besty odstartovalo obrat Teplic proti Žižkovu

PRAHA

V neděli dopoledne se na pražském Žižkově v rámci 25. kola Gambrinus ligy představily Teplice. Severočeši dokázali obrátit vývoj utkání, zvítězili 2:1 a alespoň dočasně vystoupali na třetí místo tabulky. Domácí šli sice do vedení po hlavičce Tomáše Procházky, chvilku po přestávce ale Besta podklouznutím nabídl vyrovnání Doležalovi, rozhodnutí přinesla rána z kopačky Smejkala. Viktorka na jaře doma poprvé nebodovala.

Článek

Teplice přijely do Prahy s cílem odčinit domácí remízu s Olomoucí v posledním kole. Žižkov se musel obejít svého kapitána, Luděk Stracený se stále zotavuje ze střevních potíží. Obvyklý exekutor standardních situací Viktorky měl určitě radost, jak jej v 10. minutě dokázal zastoupit Tinga. Po jeho rohovém kopu se míč dostal až k Labantovi, jehož gólovou hlavičku zastavil Doležal na brankové čáře. "Žižkov je doma silný, daří se mu především standardky. Při jedné z nich jsme neuhlídali hráče a pak málem inkasovali," hodnotil po zápase severočeský kouč Petr Rada.

Do vedení mohl jít v 17. minutě také hostující celek. Po pěkné kombinaci na jeden dotek se do stoprocentní šance dostal Jun, střelou do Bartalského však pověst kanonýra nepotvrdil. "Do šancí se sice dostává, ale je potřeba, aby je začal proměňovat," nebral si servítky Rada. V zápase plném tvrdých soubojů přeci jen vstřelili první branku domácí. Defenzivní záložník Tomáš Procházka si naběhl středem obrany a ze čtyř kroků hlavou uklidil nadýchaný míč do sítě.

Viktorka byla i nadále aktivnější, zdálo se, jako kdyby se hosté nemohli rozhýbat po nezvykle časném budíčku. "Je atypické hrát takhle ráno, náš režim je úplně jiný. Je to ale tady pro všechny stejné," připomněl Rada tradiční žižkovský dopolední výkop zápasu. Do poločasu se hlavní role ujal rozhodčí Královec, který často dul do píšťalky, či diskutoval o svých verdiktech právě se Švancarou.

Obrat odstartoval Doležal 

Teplický kouč Rada o poločasové přestávce svým svěřencům zřejmě „otřel ospalky“ způsobem sobě vlastním. "Hráčům jsem říkal, že musíme zlepšit pohyb především bez balónu," vykládal severočeský lodivod. Evidentně probuzený Michal Doležal využil ve 47. minutě podklouznutí domácího obránce Besty a se štěstím překonal Bartalského. "Byla to sice maličkost, ale rozhodující moment utkání," zhodnotil motorické zaváhání domácího obránce teplický Michal Smejkal. Nachlazený Besta se vzápětí nechal nahradit vytáhlým útočníkem Blahou, který se překvapivě postavil na stoperský post.

Na dlouhou dobu pak Žižkov opanovala fotbalová bída, domácí se tlačili dopředu, ale bez efektu. Žižkov poté dostal varování od Vidličky, bývalý zlínský hráč pálil z uctivé vzdálenosti jen těsně vedle Bartalského tyče. V 68. minutě už hosté udeřili. Nedůslednost obrany Pražanů potrestal povedenou střelou z hranice velkého obdélníku Smejkal. "První branka byla šťastná, druhá zato nádherná," pochválil střelce Rada.

Platonické snažení domácích o vyrovnání mnoho starostí Slavíkovi v brance Teplic nepřidělalo, v nastaveném čase jej jen protáhl hlavičkou Blaha. "Každá prohra mrzí a tahle samozřejmě o to víc, že už jsme mohli mít jistou ligu i pro příští sezónu," svěřil se novinářům střelec jediné branky Viktorky Tomáš Procházka. Hosté si v klidu pohlídali přísun plného počtu bodů na své konto a před dalším programem 25. kola se posunuli na bronzový stupínek. Žižkov je jedenáctý, osm bodů nad čarou ponoru.

Viktoria Žižkov - FK Teplice 1:2 (1:0)
Branky: 24. T. Procházka - 47. Doležal, 68. Smejkal. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Pospíšil. Diváci: 4125.
Žižkov: Bartalský - Šťastný, Labant, Besta (49. Blaha), Xavier - Kušnír, Tinga, T. Procházka, Koukal (81. Moughfire) - Kalod, Švancara. Trenér: Griga.
Teplice: Slavík - Klein, Lukáš, Rosa, Merzič - Vidlička (88. Benát), Sabou, Doležal, Mareš - Smejkal (81. Kaufman), Jun (90. Hesek). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: