Hlavní obsah

Sparta prohrála s Baníkem, Slavia je blízko titulu

PRAHA

Sobotní 29. kolo Gambrinus ligy ještě nerozhodlo o tom, kdo získá titul a kdo doprovodí Most do druhé ligy. Fotbalisté Slavie vyhráli 2:0 v Mladé Boleslavi a k zisku titulu jim stačí v závěrečném kole neprohrát s Jabloncem. Vedoucí Sparta prohrála 1:2 s Ostravou. O záchranu bojuje Kladno, které porazilo 1:0 Olomouc a přeskočilo Bohemians 1905. Klokani prohráli 0:2 s Teplicemi a znovu jsou na sestupové příčce.

Článek

Sparta v minulém kole klopýtla s Brnem a při prohře 0:2 navíc přišla o stopera Řepku. Opora letenské defenzívy po dvouzápasovém trestu od disciplinární komise nesměla nastoupit. S Baníkem do cesty přicestovala tisícovka fanoušků, jeden z nich cestou vypadl z vlaku a zemřel.

Ostrava chtěla udržet třetí příčku, zaručující postup do Poháru UEFA. Na případné výtržníky byla přímo v Axa aréně připravena provizorní soudní síň. Ostrava vedla od 38. minuty, jesličkami překonal Grigara Rudolf Otepka. Po přestávce Václav Svěrkoš obešel Kadlece a podruhé skóroval. Snížení zařídil po faulu Bystroně na Kadlece Pavel Horváth, který proměnil penaltu.

Více už sparťané nedokázali a titul se jim výrazně vzdálil. Ostrava zápas dohrávala bez Lukeše, který musel předčasně do kabin po druhé žluté kartě. Po utkání oznámil trenér Sparty Bílek, že po sezóně v klubu skončí.

Toleski vystřelil Slavii vedení

Slavia hrála v Mladé Boleslavi, která už pět zápasů v řadě neprohrála. Sešívaní v minulém kole vyhráli v Olomouci a stáhli náskok Sparty na jediný bod. Navíc mají lepší vzájemné zápasy. Hosté vedli od 9. minuty, kdy se přesnou hlavičkou prosadil Toleski. Uklidňující druhý gól přidal Belaid a Slavii stačí k zisku titulu neprohát v posledním kole za týden proti Jablonci.

Brno hrálo potřetí během deseti dnů s Libercem. Severočeši si výhrou v semifinále Poháru ČMFS zajistili účast v Poháru UEFA, kam se Brno může probojovat jen v případě konečné třetí příčky. Gól diváci viděli až v 64. minutě, penaltu po faulu Bílka na Dvorníka proměnil domácí Petr Pavlík. V závěru pojistil výhru Brna Baláž. Vítězové mají stále stejně bodů jako třetí Ostrava, k postupu Moravanů na třetí místo musí Baník zaváhat v posledním kole proti Bohemians 1905. Za předpokladu, že Brno vyhraje ve Zlíně.

Klokani jsou opět blízko sestupu

Na hřišti čtrnáctých Bohemians 1905 hrály Teplice, domácí chtěli udržet příznivou bilanci pod trenérem Zachem. Teplice, které poslední dva zápasy prohrály, se ovšem snaží dotáhnout na třetí příčku. Na Baník ztrácely dva body, v Dolíčku jim výhru 2:0 vystřelili Benát a Tomáš Jun.

V Kladně hrála Olomouc a domácí nutně potřebovali vyhrát. V případě vítězství Klokanů by totiž Kladnu nestačila ani remíza a mělo by jistotu sestupu. Do druhé ligy už po minulém kole definitivně zamířil Most. Domácím dala naději na udržení trefa Bartoše ve 38. minutě, po výhře 1:0 se Středočeši opět dostali na nesestupovou 14. pozici.

Jablonec má jistotu záchrany

Jablonci chyběl k jistotě záchrany bod a ten hodlali Severočeši získat v utkání proti Žižkovu. Ve 33. minutě domácí poslal do vedení Krejčí, jemuž posadil míč na hlavu Zofčák. Navíc byl v 53. minutě vyloučen za faul na pronikajícího Fujerika Bronislav Labant a domácí o pět minut později zvýšili díky Tomáši Necidovi. Na 3:0 upravil opět Necid a Jablonec se zachránil.

Jen o čest šlo v utkání Českých Budějovic proti Plzni a Mostu proti Zlínu. Jihočeši vedli 1:0, na gól Horejše odpověděl plzeňský útočník Varadi. Most prohrál se Zlínem 0:1, v závěru 1. poločasu se trefil Žůrek.

29. kolo fotbalové Gambrinus ligy
Sparta - Ostrava 1:2on-line
Branky: 57. Horváth z pen. - 38. Otepka, 49. Svěrkoš.
Brno - Liberec 2:0on-line
Branky: 64. Pavlík z pen, Baláž.
Most - Zlín 0:1on-line
Branka: 43. Žůrek
Č. Budějovice - Plzeň 1:1on-line
Branky: 16. Horejš - 41. Varadi.
Bohemians 1905 - Teplice 0:2on-line
Branky: 27. Benát, 39. Jun.
Kladno - Olomouc 1:0on-line
Branka: 38. Bartoš.
Jablonec - Žižkov 3:0on-line
Branky: 33. Krejčí, 58. a 68. Necid.
Ml. Boleslav - Slavia Praha 0:2on-line
Branky: 9. Toleski, 62. Belaid.

Reklama

Související témata: